Otevřít menu
Doprava dnes
-

Český Krumlov vybral na pokutách za rychlost přes 9 milionů Kč

Od začátku letošního roku do konce října vybral Český Krumlov na pokutách za rychlou jízdu 9,3 milionů Kč. Přitom původní odhad byl 3,5 milionů Kč. Rychlost měří od loňského listopadu dva nové radary, mohl by k nim však přibýt ještě jeden.

13:46 / 26. listopadu 2022
Český Krumlov vybral na pokutách za rychlost přes 9 milionů Kči

Foto: Město Český Krumlov. Zdroj: pixabay.com

Město Český Krumlov vybralo za prvních deset měsíců letošního roku na pokutách za nepřiměřenou rychlost aut 9,3 milionů Kč. Většina pokutovaných řidičů měla českou poznávací značku. Vyplývá to z uveřejněné zprávy o hospodaření města k 31. říjnu. Rychlost jízdy měří radary umístěné na dvou vytíženějších tazích města, a to na úsecích ve Chvalšinské a Objíždkové ulici. Mohla by k nim přibýt i Budějovická ulice. Na ní ale budou probíhat stavební práce, proto umístění radarů není zatím jisté.

„Rozšíření radarů vnímám hlavně z pohledu bezpečnosti. Jestli bude přínosem pro městskou pokladnu, není až tak podstatné. Budějovická ulice se bude dost přestavovat, tak to (radar) možná nebude dávat takový smysl jako dnes. Asi se dalo čekat, že když jsou radary nové, vybere se dost i od místních občanů, než se naučí jezdit trochu ukázněněji, než byli zvyklí. Teď postupně výběr klesá a myslím si, že standard nebude takový, jaký byl výběr na začátku,“ informoval Alexandr Nogrády, starosta Českého Krumlova.

Český Krumlov je turistickým a kulturním centrem jižních Čech. Je také oblíbeným místem vodáků, kteří tu sjíždějí Vltavu. Loňský rok byly příjmy města ovlivněny koronavirovou krizí, letos už město odhaduje např. příjmy z poplatku z pobytu na více než dvojnásobné. „Rozpočet je plněný bez nějakých výrazných negativních překvapení. Velmi dobře se ukazují na příjmové stránce čísla u sdílených daní, příjmy z radarů a úroků, lépe než loni si vedou také některé místní poplatky. Pokud bude pokračovat pozitivní vývoj zejména u daňových příjmů až do konce roku, lze si ze zlepšeného výběru tohoto roku vytvořit finanční polštář na případný nepříznivý vývoj v příštím roce, třeba u nákladů na energie. Rizikem na výdajové stránce zůstává hlavně vysoká inflace,“ uvádí zpráva o hospodaření.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru