Otevřít menu
Doprava dnes
-

Čeští řidiči stále častěji zkouší podvést pojišťovny. Jak vypadá podezřelá událost?

V roce 2021 pojišťovny sdružené v České asociaci pojišťoven (ČAP) prověřily celkem 11 407 podezřelých pojistných událostí, v nichž odhalily pojistné podvody v celkové hodnotě 1,249 miliardy Kč. Polovina z tohoto počtu se týká automobilů.

9:56 / 9. února 2022
Čeští řidiči stále častěji zkouší podvést pojišťovny. Jak vypadá podezřelá událost?i

Foto: pixabay.com

Pojistné podvody jsou v kurzu. Policii i detektivy jednotlivých pojišťoven zaměstnávají auta nabouraná za podivných okolností, výše škody, která nesedí, i předstírané krádeže.  ČAP uvádí, že počet všech podezřelých pojistných podvodů stoupl meziročně téměř o pětinu. Z toho se každý druhý týká právě aut. Udávaná výše škody pak vzrostla o sedmdesát sedm procent.

„Rozhodující objem, přesně šedesát sedm procent z celkové prokázané částky pojistného podvodu, připadá na odvětví pojištění majetku a odpovědnosti, kde pojistitelé uchránili 840 milionů korun. V roce 2020 se jednalo o 740 milionů. Celých dvaadvacet procent celého objemu připadá na pojištění vozidel. Jedná se o 279 milionů na odhalených podvodech v roce 2021, přičemž v roce 2020 se jednalo o 360 milionů,“ říká hlavní analytik ČAP Petr Jedlička.

Moderní systémy pomáhají při odhalování pojistných podvodů

Pojištění aut je dlouhodobě sledované a dle pojišťoven vysoce rizikové. V souvislosti se vzestupem  cen aut, roste i odvaha některých jednotlivců či organizovaných skupin. Opomíjejí ale fakt, že na jejich odhalení se nepodílí jen vyšetřování policie, ale především speciální detektivní týmy pojišťoven. Ty mají spoustu zkušeností z Česka i ze zahraničí a také spolu navzájem spolupracují. Stále častěji se do toho zapojují i automatizované systémy, jež umí velmi rychle najít nesoulad a detektivy na něj upozornit. Ti pak případ posoudí a případně se jím začnou zabývat.

Ačkoli většina pojišťoven z bezpečnostních a strategických důvodů odmítá sdělovat podrobnosti, není tajemstvím, že se často používají chytré systémy schopné odhalit lež již při kontaktování zákaznických linek nebo křížové porovnání údajů z pojistných událostí. „Vyvinuli jsme a provozujeme systémy pro výměnu informací o podezřelých okolnostech (SVIPO a SVIPO II), do kterých se mohou zapojit všechny komerční pojišťovny působící na českém pojistném trhu bez ohledu na jejich členství v asociaci,“ sděluje k tomu neurčitě gestor oblasti prevence pojistného podvodu za ČAP Petr Koblížek.

„Systém SVIPO slouží k detekci protiprávního jednání v oblasti motorových vozidel, kde dokáže rozpoznat pojistné události, u nichž se vyskytuje vysoké procento pravděpodobnosti, že by se mohlo jednat o protiprávní jednání,“ objasňuje Koblížek.

Zachycuje jednak banální a průhledné počínání, jakým je vícenásobné havarijní pojištění jednoho automobilu a následné vymáhání škody u několika pojišťoven, nebo opakovaný výskyt subjektů či objektů u pojistných událostí či uplatňování plnění na vozidle, u něhož byla likvidována totální škoda.

Podvody přesvědčivé i k smíchu

K nejčastějším pokusům o pojišťovací podvod patří fingovaná krádež auta – odhadem to může být až třicet procent všech nahlášených případů. Dále úmyslné poškození vozu, případně srážka se zvěří. Zvlášť v těchto případech pak jednání některých osob působí až úsměvně, například když vyšetřovatelé v létě najdou na autě zimní srst zvířete nebo vozidlo poškodila buková větev ve smrkovém lese. Zvláštní kapitolou je potom nahlášení vyšší škody a smyšlené nehody.

Charakteristické pro posledně jmenované je, že k nim dochází v nočních hodinách a na odlehlých místech; škoda přesahuje sto tisíc korun, takže věc řeší policie; účastníci se navíc vzájemně znají. Narůstají ale i podvody, při nichž dojde k úmyslné srážce a majitelé vozů se snaží vydělat na náhradních dílech, kdy ještě před nahranou nehodou na vozidlo namontovali poškozený díl i z vrakoviště a na pojišťovně pak uplatňují náhradu za díl originální. Stále častěji pak vyšetřovatelé řeší fingované pojistné události v zahraničí.

Podle informací ČAP se v souvislosti s automobily v loňském roce vyšetřovalo 11 407 pojistných událostí. Prokázanou hodnotou pojistného podvodu skončilo čtyřiačtyřicet procent z nich, konkrétně 5 012 případů. Podvodníci tak riskují obvinění z pojistného podvodu. Toho se dopustí ten, kdo při sjednávání nebo změně pojistné smlouvy uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené informace či zamlčí důležité údaje. Pojistným podvodem však je i úmyslně vyvolaná pojistná událost či jednání, které by vedlo ke zvýšení vzniklé škody. Za spáchání pojistného podvodu pak hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do deseti let, zákaz činnosti, propadnutí věci či peněžitý trest.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (Zdroj: www.garaz.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru