Otevřít menu
Doprava dnes
-

ČEZ ESCO dodá trakční energii pro rok 2023

Společnost ČEZ ESCO uspěla v aukci realizované prostřednictvím komoditní burzy PXE, a stane se tak dodavatelem silové trakční energie pro příští rok. Tuto energii využívají dopravci pro provoz svých elektrických vlaků. Celkový odběr trakční energie se předpokládá ve výši 1 280 000 MWh.

19:50 / 6. listopadu 2022
ČEZ ESCO dodá trakční energii pro rok 2023i

Foto: Logo ČEZ ESCO. Zdroj: cezesco.cz

Kvůli současné situaci na trhu s elektřinou není cena dodávky trakční energie zajištěna fixací na velkoobchodní obchodované produkty. Náklady nejsou předem zajištěny na celý rok, nýbrž se budou měnit každý měsíc, tedy v každém zúčtovacím období. Tento stav je způsoben tím, že cena dodávky se bude skládat z hodnoty určené podle denního trhu OTE, a. s. a vysoutěžené obchodní přirážky dodavatele. Díky tomu by měla být eliminována rizika spojená s predikcí objemu trakční spotřeby. Zároveň tento způsob ocenění eliminuje a umožňuje dodržení smluvních tolerancí odběru komodity.

Aktuální energetická krize zásadně ovlivnila celou přípravu a realizaci aukce na dodavatele silové trakční elektřiny. Správa železnic během přípravy parametrů aukce spolupracovala se zástupci dopravců v elektrické trakci, dotčenými ministerstvy a dalšími složkami.

Výsledná cena dodávky trakční elektřiny podléhá zastropování v souladu s nařízením vlády č. 298/2022 Sb. Částka je stanovena maximálně na 5 000 Kč/MWh bez DPH a daně z elektřiny.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Správa železnic)

zpět na články

inzerce

nahoru