Otevřít menu
Doprava dnes
-

Chytré kiosky pro informování pasažérů nově na patnácti vlakových nádražích!

Na 15 tuzemských železničních nádražích přibudou tzv. kiosky s chytrými technologiemi. Správa železnic vypsala zakázku na jejich vybavení elektronickými informačními panely, které by měly zlepšit informovanost cestujících ve stanicích.

21:38 / 31. května 2022
Chytré kiosky pro informování pasažérů nově na patnácti vlakových nádražích!i

Foto: Ilustrační fotka nádraží (Zdroj fotky: zelpage.cz).

Vytipovány byly místa, kde zatím nejsou žádné elektronické tabule. Správa do toho plánuje investovat kolem 39 milionů korun. Informovala o tom dnes v tiskové zprávě. Správa železnic na projektu spolupracuje s úřady, které si objednávají veřejnou dopravu. Vytipovala 15 lokalit, ve kterých je dnes pouze vyvěšen jízdní řád v tištěné podobě a cestují tak nejsou informováni o neplánovaných změnách v jízdním řádu, zpožděných vlacích či provozních mimořádnostech. Nově tam bude prosklený přístřešek pro cestující, jehož součástí budou tzv. smart technologie.

Informační kiosky budou mít dotykovou obrazovku, na níž si budou cestující zobrazovat jízdní řád, tabuli s odjezdy nebo aktuální polohy vlaku. K podávání akustických informací poslouží reproduktor. V kiosku bude také tlačítko nouze, které po delším stisku spustí tísňové volání. Cestující ho podle správy budou moci použít v případech ohrožení, napadení, zdravotních komplikací nebo pádu osoby do kolejiště.Současně v něm bude zabudována kamera pro záznam fotografie v případě poškozování zařízení nebo zneužívání tlačítka nouze.

Osvětlení přístřešku bude řízeno na základě pohybu vlaku a soumrakového spínače. Tvořit je budou dvě zabudované LED svítilny. Přibude také možnost nabíjení telefonů. Správa chce přístřešky vybudovat v provedení, které bude odolné vandalům, součástí bude také dřevěná lavička s opěradlem a odpadkový koš.
 

Publikoval: Dagmar Lánská (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru