Otevřít menu
Doprava dnes
-

Čínská prefektura Jü-si těží z železnice Čína-Laos

Xinhua Silk Road: Čínská městská prefektura Jü-si těží z železniční trasy Čína-Laos a usiluje o vybudování mezinárodního logistického centra.

18:14 / 10. prosince 2021
Čínská prefektura Jü-si těží z železnice Čína-Laosi

Foto: ČTK

Po nedávném zahájení provozu železnice Čína-Laos se město Jü-si v jihozápadní čínské provincii Jün-nan, jakožto významný bod na této trase, pravděpodobně stane mezinárodním logistickým centrem.

Trasa Čína-Laos vede z hlavního města provincie Jün-nan, Kchun-mingu, do hlavního města Laosu Vientiane. Její celková délka je 1035 km, z toho 422 km na území Laosu, a zkracuje dobu cestování mezi oběma městy na přibližně 10 hodin. Železnice má v prefektuře Jü-si pět zastávek: Jü-si, Jen-che, E-šan, Chua-nien a Jüan-ťiang.

Se zahájením provozu čínsko-laoské trasy rozšíří Jü-si mimo další průmyslová odvětví své logistické služby ve stanicích Jen-che a Jižní nákladové nádraží. Ještě více tak podpoří rozvoj města jako mezinárodního logistického přístavu poskytujícího celostátní služby s přesahem do jižní a jihovýchodní Asie.

Jü-si se nachází ve střední části Jün-nanu a je nejen klíčovým dopravním centrem, ale také domovem produkce tabáku, zeleniny, ovoce a květin v provincii, shromaždištěm pro cigaretový, důlní a metalurgický průmysl, výrobu zařízení a biologických léčiv a v neposlední řadě pilotní zónou digitální ekonomiky.

Trvalé úsilí města o rozvoj moderního průmyslového systému přispělo také k rozmachu místního logistického sektoru. V roce 2020 dosáhl objem přepravy v Jü-si 160 milionů tun a logistický průmysl vytvořil zisk 63,2 miliardy jüanů ročně.

 

Autor: Bc. Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

Čínská prefektura Jü-si těží z železnice Čína-Laos Foto: ČTK.
zpět na články

inzerce

nahoru