Otevřít menu
Doprava dnes
-

Co na veletrhu Czechbus 2022 vystavovala firma SOR?

Na 11. ročníku středoevropského veletrhu autobusů, hromadné dopravy, telematiky a servisní techniky CZECHBUS nechyběla firma SOR. V pražských Letňanech tato společnost představila svůj kloubový elektrobus SOR NS 18 – Electric a trolejbus SOR TNS 12. Co tyto stroje nabízí?

13:01 / 25. listopadu 2022
Co na veletrhu Czechbus 2022 vystavovala firma SOR?i

Foto: SOR Libchavy na Czechbusu 2022. Zdroj: Richard Mrkvička.

Kloubový elektrický autobus je tahákem

Velkým tahákem v portfoliu vozů SOR je kloubový celonízkopodlažní autobus na elektrický pohon SOR NS 18 – Electric. Tento prostředek pro autobusovou dopravu v sobě má velkokapacitní trakční baterii, která zajišťuje dojezd 300 km na jedno nabití. „Nabíjení elektrobusu je možné v pomalém nočním režimu pomocí kabelu dle standardu CCS2 a současně je elektrobus vybaven systémem OPPCharge, pro průběžné automatické nabíjení na lince pomocí pantografu umístěného na střeše,“ zmínili na veletrhu zástupci společnosti SOR Libchavy. Autobus je plně klimatizovaný, vybavený vnitřním i vnějším kamerovým systémem, Wifi routerem či USB zásuvkami. Velký komfort má i řidič, který má k dispozici plně digitální palubní desku.

Co nabízí moderní trolejbus z Libchav?

Druhým vystaveným vozem na veletrhu Czechbus 2022 byl trolejbus SOR TNS 12, na jehož vývoji se podílí i Dopravní podnik města Brna. „Podstatou spolupráce je finální kompletace a oživení trolejbusu v prostorách dopravního podniku, kdy dodáváme karoserii a elektrovýzbroj samostatně. Následně Dopravní podnik města Brna provádí instalaci elektrických komponent, jako je elektromotor, trakční měnič, sběrače, brzdový odporník, kompletní kabeláž a jiné. Po kompletaci je ve spolupráci prováděno oživování trolejbusu a příslušné zkoušky tak, aby trolejbus získal potřebné oprávnění pro provoz s cestujícími,“ neskrývalo vedení společnosti SOR Libchavy. Dopravní brněnský podnik navíc dostal licenci na výrobu až 40 ks takovýchto trolejbusů.

Autor: Richard Mrkvička (Zdroj: SOR Libchavy)

Co na veletrhu Czechbus 2022 vystavovala firma SOR? Foto: SOR Libchavy na Czechbusu 2022. Zdroj: Richard Mrkvička..
zpět na články

inzerce

nahoru