Otevřít menu
Doprava dnes
-

Contract Management Česko a Contract Management Slovensko posouvají stavební trh k lepšímu

Současné stavebnictví se řídí jasnými normami a vysokými nároky na řízení stavby, administrativu a transparentnost. Jak tuto oblast ovlivňují společnosti z holdingu Liftrock Contract Management Česko a Contract Management Slovensko? 

10:41 / 19. prosince 2023
Contract Management Česko a Contract Management Slovensko posouvají stavební trh k lepšímui

Foto: liftrock.eu

Ústní domluvu a potřesení rukou vystřídaly rozsáhlé smlouvy a zdlouhavá jednání mezi právníky. Současné stavebnictví se řídí jasnými normami a vysokými nároky na řízení stavby, administrativu a transparentnost. Jakým výzvám čelí obor a jak k jejich řešení přispívají společnosti z holdingu Liftrock Contract Management Česko a Contract Management Slovensko?

Na stavební trh vstoupily společnosti Contract Management Česko i Contract Management Slovensko s vizí změnit stavební trh a posunout ho k lepšímu. Jak? „Snažíme se být moderní a inovativní, a to nejen směrem dovnitř, ale i navenek. Naši kolegové mají absolutní svobodu, zároveň se snažíme veškerou naši práci digitalizovat,“ popisuje Adam Černoch, výrobní ředitel Contract Managementu Česko.

Obě společnosti do stavebnictví přináší moderní způsob řízení projektů. Co přesně to znamená? „Vytvoření silného projektového týmu a jasné rozdělení kompetencí a zodpovědností mezi jeho členy, přístup k informacím a práci s nimi a dobrou komunikaci a vztahy s klienty a stavebním prostředím,“ vyjmenovává Karol Orlovský, obchodní ředitel společnosti Contract Management Slovensko.

Potřebujeme jednotné smluvní standardy
Přestože postupná digitalizace stavebnictví, kterou obě společnosti aktivně podporují, usnadní řízení projektů, sama o sobě nestačí. Stavební trh stojí i před dalšími výzvami. Podle představitelů obou společností z holdingu Liftrock je potřeba pracovat na sjednocení procesů řízení staveb, zefektivnění komunikace mezi všemi stranami zapojenými do projektů a především ukotvení smluvních standardů. „Na dopravních stavbách platí smluvní podmínky FIDIC, ale stavebnictví není jen o silnicích, takže je potřeba český smluvní standard rozšířit i na ostatní stavební projekty,“ vysvětluje Martina Veselá, předsedkyně představenstva Contract Managementu Česko.

Zatímco revoluce ve „standardizování trhu“ probíhá v České republice od roku 2015 a největší investoři tady už pracují s moderními smluvními podmínkami a uplatňují rozsáhlé metodiky, Slovensko na ukotvení smluvních podmínek FIDIC teprve čeká. „Investoři mění smluvní podmínky na základě pocitů a špatných zkušeností, se zhotoviteli podepisují dodatky ke smlouvě kvůli každé drobnosti, neumí časově řídit stavbu a efektivně řešit variace. Naší výzvou je probojovat se tím závojem strachu a nejistoty a naučit slovenský trh pracovat efektivněji,” říká Ondřej Vaněček, ředitel Contract Managementu Slovensko. Dodržování smluvních standardů přitom přispívá ke snížení administrativní náročnosti výstavby.

Pomáháme udržovat dobré vztahy
V neposlední řadě pomáhá Contract Management Česko a Contract Management Slovensko vytvářet a udržovat dobré vztahy na stavebním trhu. A to se společnostem daří i díky aktivnímu přístupu k digitalizaci. „Cestou k dobrým vztahům jsou transparentní a dostupné informace pro všechny strany a nastavení pevných procesů a systémových nástrojů pro řešení problematických situací, které vznikají během výstavby,“ popisuje Karol Orlovský.

Neméně důležité je pro obě společnosti vzdělávání veřejnosti, jednotlivých aktérů ve stavebnictví a sdílení vlastního know-how. A to při odborných diskuzích nebo na konferencích. „Věřím, že zlepšení situace docílíme tím, když budeme dělat práci, která nás baví. Důležitým faktorem je i naše motivace sdílet know-how, jelikož chceme, aby se trh posouval s námi,“ uzavírá Ondřej Vaněček.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: liftrock.eu)

Contract Management Česko a Contract Management Slovensko posouvají stavební trh k lepšímu Foto: liftrock.eu.
zpět na články

inzerce

nahoru