Otevřít menu
Doprava dnes
-

Čtení na víkend: Nejdelší let bez mezipřistání trval přes 18 hodin!

V pravidelném měsíčním okénku v podobě zajímavostí ze světa dopravy se zaměříme na dalších 5 nesmírně zajímavých rekordů a kuriozit. Věděli jste například, že ve třetím největším městě České republiky Ostravě byla MHD uvedena do provozu v roce 1894 první jízdou parní tramvaje?

9:07 / 26. března 2023
Čtení na víkend: Nejdelší let bez mezipřistání trval přes 18 hodin!i

Foto: Ilustrační fotka letadla. (zdroj: wikipedie).

Letecký vytrvalec

Nejdelší let na světě bez mezipřistání měří 16 700 km? Tento let trvá 18 hodin a 45 min. Jedná se o nejdelší komerční let na světě od singapurských aerolinek číslo SQ21 z New Yorku (letiště Newark Liberty) do Singapuru. Vůbec první tento let v roce 2019 spojující obě města bez mezipřistání trval 19 a čtvrt hodiny a měřil přes zmiňovaných šestnáct tisíc kilometrů. Tehdy ho neprovázely žádné komplikace, cesta zabrala méně času než předem avizovaných dvacet hodin. Jen těsně před přistáním museli piloti udělat odbočku na sever kvůli řazení.

Nejdelší železniční kolos se proháněl po Švýcarsku

Švýcarská železniční společnost Rhaetian Railway vypravila v roce 2022 1,9 kilometrů dlouhý vlak složený ze stovky vagónů. Tímto tak dosáhla na rekord nejdelšího osobního vlaku na světě, který křižoval železnici na jedné z nejúžasnějších tratí v Alpách. Celá cesta nejdelší osobní vlakové soupravy světa trvala přes hodinu. Milovníci železnice postávali kolem asi 25 kilometrů dlouhé trati, aby si mohli na vlastní oči a kůži vychutnat pohled na stovku vagónů klikatících se pod švýcarskými vrcholky majestátných Alp.

Silnice až do nebes

V průsmyku Chundžeráb dosahuje silnice nadmořské výšky 4693 metrů, což z ní činí nejvýše položenou mezinárodní silnici s pevným povrchem na světě? Oficiálně je označována v Číně jako G314 a v Pákistánu jako N-35. Stavba silnice ve strategické oblasti Kašmíru byla zahájena v roce 1959 jako výraz čínsko-pákistánského spojenectví. Stovky čínských dělníků, kteří při stavbě zahynuli, jsou pohřbeny na hřbitově China Yagdar ve městě Gilgit. Silnice byla dokončena v roce 1979 a od roku 1986 je otevřena pro civilní vozidla.

Rekordman mezi průplavy se stále drží

Panamský průplav o délce 77,1 km je doposud největším plavebním dílem na světě? Panamský průplav je námořní průplav ve Střední Americe. Vede skrz Panamskou šíji a spojuje Atlantský oceán a Tichý oceán. Vstup z karibské strany se nachází u města Colón, tichomořský je u Ciudad de Panamá. Panamský průplav byl budován Francouzi v letech 1880 až 1889 a následně Američany v letech 1901 až 1914.

Městskou hromadnou dopravu rozproudily parní tramvaje

Ve třetím největším městě České republiky Ostravě byla MHD uvedena do provozu v roce 1894 první jízdou parní tramvaje? Po elektrifikaci jsou právě tramvaje důležitou součástí ostravského dopravního systému. První elektrická tramvaj se v ulicích města objevila 6. března 1901 odpoledne, kdy vyjel z remízy na zkušební jízdu nově dokončený elektrický tramvajový vůz.

Čtení na víkend: Nejdelší let bez mezipřistání trval přes 18 hodin! Foto: Nejdelší vlak nad světě ve Švýcarsku (zdroj: RhB)..
zpět na články

inzerce

nahoru