Otevřít menu
Doprava dnes
-

Cyklostezka mezi Boleslaví a Benátkami je zase o krok blíže. Kraj dokončil potřebnou studii

Středočeský kraj právě dokončil studii páteřní cyklostezky „Greenway Jizera“ v úseku mezi Mladou Boleslaví a Benátkami nad Jizerou. Tato trasa vedoucí podél celého toku řeky Jizery je součástí sítě dálkových cyklotras pokrývající celé území ČR a na území Středočeského kraje je dlouhá 75 kilometrů. Kraj také společně s vedením Mladé Boleslavi problematiku projednal se zástupci dotčených obcí. 

 

13:55 / 29. prosince 2021
Cyklostezka mezi Boleslaví a Benátkami je zase o krok blíže. Kraj dokončil potřebnou studiii

Foto: kr-stredocesky.cz

V současné době Středočeský kraj navrhnul optimální trasu z různých variant nedávno dokončené studie. Ta byla projednána na setkání se zástupci dotčených obcí. „Zejména se nám jednalo o to, jakou trasu preferují a kde jsou rizikové pozemky. Zároveň se jednání zúčastnila i zástupkyně povodí Labe, jelikož trasa vede v těsné blízkosti vodního toku Jizera. Následný krok bude schválení doplnění zásobníku projektů SK radou kraje, podpis smluv o spolupráci s dotčenými obcemi a vyhlášení výběrového řízení na další stupně projektové dokumentace,“ uvádí vedoucí odboru veřejné mobility Středočeského kraje Petr Matura.

Cyklotrasa bude mít velký dopravní i rekreační význam, protože spojuje jak města s okolními obcemi, tak Prahu s Českým rájem a Jizerskými horami. Od soutoku Labe s Jizerou v Káraném totiž cyklotrasa dále pokračuje do hlavního města, kde se v Horních Počernicích napojuje na systém cyklotras v Praze. Cílem je, aby trasa byla v celé délce bezbariérová a bezpečná jak pro chodce, tak cyklisty. „Těší mě, že i když je standardní cyklistická sezóna dávno u konce, cyklokoordinátoři Středočeského kraje jsou v plném nasazení. Je třeba si totiž uvědomit, že v dnešní době patří doprava na kole mezi jednu z běžných forem dopravy, kterou obyvatelé využívají na běžné každodenní přesuny do požadovaných lokalit, a to i například do práce,“ dodává radní pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký.

Středočeský kraj na realizaci zmíněné cyklostezky úzce spolupracuje s radnicí Mladé Boleslavi. Kromě společného projednání se zástupci obcí, je Mladá Boleslav podporovatelem samotné realizace. „Jsme rádi, že Středočeský kraj se snaží o vylepšování kvality této značené trasy, která vede okolím Mladé Boleslavi. Část úseku vedoucího naším územím, konkrétně lávku přes Jizeru a navazující cyklostezku, bude město realizovat v roce 2022 a můžeme tak pokračovat v budování široké sítě cyklostezek, na které systematicky pracujeme už mnoho let,” řekl první náměstek primátora Statutárního města Mladá Boleslav Jiří Bouška.

Autor: Bc. Filip Červinka (zdroj: kr-stredocesky.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru