Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dálnice D1 v Brně a jeho okolí bude rozšířena na šest jízdních pruhů

V příštím roce dojde k rozšíření dálnice D1 okolo Brna a v Brně na šest pruhů, v každém směru budou tedy tři. ŘSD vypsalo výběrové řízení na rozšíření úseku nejvytíženějšího jihomoravského dálničního úseku mezi 194. a 196. kilometrem.

13:24 / 1. ledna 2023
Dálnice D1 v Brně a jeho okolí bude rozšířena na šest jízdních pruhůi

Foto: Stavební práce na D1 v Brně a okolí by mohly začít už v letošním roce. Zdroj: ŘSD.

Od 9. ledna mohou firmy podávat své nabídky na tendr, který vypsalo Ředitelství silnic a dálnic. Výběrové řízení se týká dálnice D1 v Brně a jeho okolí. Rozšířen bude úsek mezi 194. a 196. kilometrem. Se stavbou by se mělo začít v letech 2023 až 2026. O rok později pak začne přestavba křižovatky dálnic D1 a D2, tedy exitu 196 na dálnici D1.

„Stavby se tedy budou částečně dělat současně, protože přestavba mimoúrovňové křižovatky mezi oběma dálnicemi potrvá podle předpokladů čtyři roky,“ uvedla Lucie Trubelíková, mluvčí brněnského závodu ŘSD.

Od zahájení stavby bude jízda po dálnici D1 v této části republiky pro řidiče komplikovanější. Tento stav potrvá několik dalších let. Silničáři plánují postupně rozšířit na šest pruhů i úsek od 182. kilometru až po 210. kilometr. Kvůli tomu bude potřeba mimo jiné přestavět křižovatky na pěti exitech. Přestavbu si vyžádá i několik mostů, půjde např. o ty, které vedou přes Svratku, Svitavu nebo přes železniční koridor.

Rozšíření dálnice v Brně a okolí bude ještě předcházet kácení stromů a archeologický průzkum. Přesný začátek stavby ještě není stanoven. Ten vyplyne až ze smlouvy, kterou silničáři uzavřou s vybranou firmou.

K rozšíření dálnice dojde především kvůli tomu, že v posledních letech je tato silnice v dopravní špičce na hraně své kapacity. Tvoří se tu kolony i v případech, kdy provoz nebrzdí žádná mimořádná událost či stavební práce.

Během nadcházejících stavebních prací se tu bude jezdit ve dvou zúžených pruzích v obou směrech.

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru