Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dálniční přivaděč a přeložka silnice, to vše vznikne u Holic!

Na silnici I/36 postupně vzniká nová přeložka a to v úseku mezi Holicemi a obcí Časy na Pardubicku. Současný stav vozovky a tohoto úseku je dopravně nebezpečný, přičemž zároveň bude nový úsek přivaděčem na dálnici D35, což sdělil ředitel ŘSD ČR Radek Mátl.

17:05 / 14. června 2022
Dálniční přivaděč a přeložka silnice, to vše vznikne u Holic!i

Foto: Mapa projektu silnice I/36. Zdroj: ŘSD ČR.

Nová přeložka umožní plynulejší a bezpečnější jízdu

"Nová přeložka umožní plynulejší a bezpečnější jízdu. Problematické jsou nyní zejména zatáčky v blízkosti kostela v Horních Ředicích, které budou přestavbou silnic odstraněny," řekl Mátl. Díky oddálení přeložky od zástavby také klesne imisní a hluková zátěž v obci. Trasa bude dlouhá 3,4 kilometru, zakázku dělá firma Strabag. Cena stavby je 198 milionů korun bez DPH. Podle starosty Holic Ondřeje Výborného (PRO Holice) není úsek kolem kostela v Horních Ředicích bezpečný, stalo se tam hodně nehod.

"Mnohokrát jsem slyšel, že je to pozdě, že je to k ničemu, že to jsou vyhozené peníze. V tuto chvíli je to důležitá stavba pro bezpečnost, komunikace stála mnoho nehod a mnoho životů," řekl Výborný.

Silničáři také připravují v regionu druhý přivaděč na I/36, který bude i obchvatem Sezemic. Dokončují majetkoprávní přípravu, letos chtějí získat stavební povolení a připravují výběrové řízení. Stavbu by mohli zahájit na jaře příštího roku. Mátl věří, že na jaře se začne stavět.

Sezemice na obchvat čekají desítky let, stavba byla několikrát pozastavená, uvedl ředitel ŘSD. "Jen od roku 2015 hrozně dlouho trvalo vydání územního rozhodnutí, museli jsme opakovat povolení EIA," řekl Mátl. Trasa byla navržená před dlouhou dobou, postupně se k ní podle Mátla začala přibližovat další a další bytová zástavba. "Snad už nebude nic zásadního bránit tomu, aby se stavba zahájila," uvedl.

"Oddálením přeložky od stávající obytné zástavby dojde také ke snížení imisní a  hlukové zátěže v obci,“ dodal ke stavbě generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Ve finální přípravné fázi je i druhý dálniční přivaděč v podobě silnice I/36, který povede z dálnice D35 směrem na Pardubice a který bude zároveň sloužit jako obchvat obce Sezemice. Na stavbu se dokončuje majetkoprávní příprava a připravuje se výběrové řízení na zhotovitele, aby mohla být stavba v příštím roce zahájena.

Publikoval: Petr Dejnožka (Zdroj: ČTK)

 

zpět na články

inzerce

nahoru