Otevřít menu
Doprava dnes
-

Další akce pro železniční nadšence. Trať z Lipky do Šternberka oslaví na podzim 150 let

Pardubický kraj připravuje pro fanoušky historických lokomotiv další akci. Na začátku října totiž proběhnou oslavy 150 let od zprovoznění někdejší Moravské pohraniční dráhy z Dolní Lipky přes Hanušovice do Šternberka. Centrum slavnosti bude v Dolní Lipce, kam budou zájemci dovezeni historickými parními vlaky.

13:02 / 18. srpna 2023
Další akce pro železniční nadšence. Trať z Lipky do Šternberka oslaví na podzim 150 leti

Foto: V sobotu 7. října 2023 proběhnou oslavy 150 let zprovoznění trati z Dolní Lipky do Šternberka. Zdroj: Pardubický kraj

V sobotu 7. října 2023 se uskuteční oslavy 150 let od zprovoznění někdejší Moravské pohraniční dráhy z Dolní Lipky přes Hanušovice do Šternberka, po které se 15. října 1873 projely první vlaky.

 „Jedná se tak o vyvrcholení letošních jízd parních vlaků v Pardubickém kraji, které každoročně lákají velké množství železničních nadšenců. Věřím, že nejen ti ocení také oslavy v Dolní Lipce. Do Dolní Lipky se bude možné dopravit stylově parními vlaky z České Třebové, Týniště nad Orlicí, Olomouce, ale také polského Klodzka,“ uvedl Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje.

Samotné oslavy proběhnou v prostorách železniční stanice a výtopny v Dolní Lipce, kam budou zájemce svážet historické parní vlaky. Fanoušci železniční nostalgie se mohou těšit také na vystavené lokomotivy novějšího data výroby jako například Sergej či Hektor. Připraveny jsou i komentované ukázky techniky či prezentace budoucího železničního muzea v Dolní Lipce.

Akce je naplánována tak, aby ji mohli navštívit lidé ze všech koutů nejen Pardubického kraje. „Celý program bude zajištěn tak, aby se do Dolní Lipky mohli dopravit návštěvníci nejen z Pardubického kraje, ale i ze vzdálenějších regionů. Pro cestující směrem od Prahy a Pardubic je optimální napojení na parní vlak v Ústí nad Orlicí. Z Olomouce pak pojede nejprve elektrická trakce do Šumperka a následně do Dolní Lipky již parní vlak. Stejný režim bude veden na cestě zpět,“ informoval Josef Huryta, obchodní manažer Českých drah pro Pardubický kraj.

Akce proběhne ve spolupráci s Českými drahami a Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku. Cílem organizátorů akce je také přilákat návštěvníky i z Polska. „Na pravidelných jízdách do Polska, kde je naším partnerem muzeum ve Slezské Javořině, vidíme, že pára je u našich sousedů velmi populární. Domluvili jsme se tedy, že bychom soupravu, kterou využíváme pro letní parní jízdy v Pardubickém kraji, využili pro jízdu z Klodzka do Dolní Lipky a zpět, čímž bychom si mohli přivést velké množství fanoušků železniční nostalgie z Polska,“ popsal Michal Bednář, předseda Muzea starých strojů a technologií v Žamberku.

Připravované trasy v rámci akce

Česká Třebová – Dolní Lipka a zpět, Týniště nad Orlicí – Letohrad – Dolní Lipka a zpět, Dolní Lipka – Hanušovice a zpět, Dolní Lipka – Štíty a zpět, Olomouc – Šumperk – Dolní Lipka a zpět, Klodzko – Dolní Lipka a zpět.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Pardubický kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru