Otevřít menu
Doprava dnes
-

Další lodě se zemědělskými produkty vypluly z ukrajinských přístavů

Z ukrajinských přístavů včera vypluly další dvě lodě se zemědělskými produkty. Informovalo o tom turecké ministerstvo obrany. Stalo se tak na základě dohod o odblokování ukrajinských přístavů, které v červenci uzavřela Ukrajina, Rusko, Turecko a OSN.

18:44 / 9. srpna 2022
Další lodě se zemědělskými produkty vypluly z ukrajinských přístavů i

Foto: Ilustrační foto (zdroj: TASR/AP).

Celkem od minulého týdne vyplulo z Ukrajiny deset nákladních plavidel, poznamenala agentura Reuters. Loď Sacura převážející 11.000 tun sójových bobů vyplula podle tureckého ministerstva z přístavu v Južném a míří do Itálie. Plavidlo Arizona opustilo Černomorsk s 48.458 tunami obilí, které má převézt do Iskenderunu v jižním Turecku. V neděli z ukrajinských černomořských přístavů postupně vypluly čtyři lodě vezoucí dohromady téměř 170.000 tun obilí a dalších zemědělských výrobků.

Plavidlo Polarnet, které z Ukrajiny vyplulo v pátek, mezitím dorazilo do své destinace v Turecku, kde bude vyloženo, čímž se završila první zásilka od chvíle, kdy se minulý týden obnovil vývoz ukrajinských zemědělských produktů.

Loď Razoni, která z Ukrajiny vyplula jako první, měla podle Reuters dorazit do Libanonu v neděli, ale v současné době kotví u jižního pobřeží Turecka.

Plavidlo Fulmar S je připraveno k naložení zboží 

Problém tkví v tom, že soukromý zákazník v Libanonu odmítl převzít ukrajinskou kukuřici na lodi Razoni, protože se dodávka zpozdila o více než pět měsíců, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na ukrajinské velvyslanectví. Odesilatel nákladu proto nyní hledá jiného kupce, ať už v Libanonu, anebo v jiné zemi. Od potíží se distancovala libanonská vláda i OSN s tím, že jde o obchodní záležitosti.

Podle tureckého ministerstva obrany vyvezlo z Ukrajiny od 1. srpna zatím sedm lodí přibližně 243.000 tun kukuřice. Na dalších plavidlech bylo 11.000 tun sójových bobů, 6000 tun slunečnicového oleje a 45.000 tun slunečnicového extrahovaného šrotu (moučky).

Ukrajinské ministerstvo dopravy v neděli informovalo, že v přístavu Čornomorsk zakotvila poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu loď určená pro přepravu sypkého nákladu plující pod cizí vlajkou. Plavidlo Fulmar S je podle něj připraveno k naložení zboží. Druhou loď směřující k Ukrajině - Osprey S - zkontrolovaly v neděli úřady v Istanbulu a dnes ráno se blížila k Ukrajině, podotkl Reuters.

OSN a Turecko pomohly vyjednat dohodu v situaci, kdy kvůli zastavení vývozu ukrajinské zemědělské produkce v důsledku ruské agrese hrozí v části afrických, asijských a blízkovýchodních zemí hladomor. Před začátkem války Ukrajina i Rusko patřily k předním dodavatelům obilí a dalších potravin na světový trh.

 

Publikoval: Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru