Otevřít menu
Doprava dnes
-

Další ročník EU Space Weeku ukázal praktické využití dat z družic

Praha byla v prvním říjnovém týdnu hostitelem akce evropského formátu, která se týkala výzkumu ve vesmíru. Konference EU Space Week probíhala od 3. do 6. října 2022 na holešovickém výstavišti. Cílem akce bylo propojit politiky, podnikatele, start-upy, investory i koncové uživatele a ukázat současné a budoucí trendy v evropském vesmírném programu.

16:38 / 7. října 2022
Další ročník EU Space Weeku ukázal praktické využití dat z družici

Foto: Ivan Bartoš při EU Space Weeku. Zdroj fotky: Twitter Ivana Bartoše.

EU Space Week je unikátní příležitostí

„EU Space Week je unikátní příležitostí přímo na vlastní oči vidět, jak evropské firmy, a společnost jako celek, těží z vesmírného programu EU,“ řekl k akci výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA) Rodrigo da Costa. Důležitosti této akce také přihrálo to, že skoro všechny vesmírné akce evropského rázu se řídí právě z Prahy, dodal Rodrigo da Costa.

Akci pořádala Evropská komise ve spolupráci s Ministerstvem dopravy a dalšími partnery, a to pod záštitou českého předsednictví v Radě EU. Akce se zúčastnilo osm set hostů, jak ze zemí EU, tak z celého světa. „Česko a jeho technologický i lidský potenciál stojí v centru inovací a vývoje. Nedivil bych se, kdyby Češi do deseti let stáli na Měsíci,“ řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš k EU Space Week. Na akci také vedle Ivana Bartoše vystupoval evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton, ministr dopravy Martin Kupka, poslanec Evropského parlamentu a člen Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Cristian Silviu Bușoi, výkonný ředitel EUSPA Rodrigo da Costa či primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Díky EUSPA jsme jedním z hlavních měst družicové navigace na světě. Bylo mi ctí, že jsem celý Space Week dnes mohl slavnostně zahájit na pražském Výstavišti,“ řekl na zahájení EU Space Week Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj a pokračoval: Kosmický program je a přitom zároveň není sci-fi! Na kosmických systémech již nyní závisí 10 % hospodářství celého EU. Jde o technologie, které nám už teď usnadňují život a zpřesňují služby, které denně používáme.“

Zvláštní důraz letošní ročník kladl na kosmické aplikace využívající data a služby družicových systémů EU, zejména Galileo a Copernicus, v budoucnu GOVSATCOM či Secure Connectivity. Součástí byla i diskuse uživatelských požadavků v rámci takzvané User Consultation Platform a setkání sítě Copernicus Relays a Copernicus Academy. Uskutečnilo se také představení kosmické části programu Horizont Evropa. V rámci EU Space Week proběhla rovněž řada doprovodných akcí. Jednou z nich byla ukázka využití dat z unijních družicových systémů v běžné praxi. Během prezentace představily firmy technologie, které pro svůj provoz využívají právě údaje ze satelitních systémů, což se týkalo například dronů nebo autonomních vozidel.

Česká republika je skvělý příklad malé země, která díky ochotě a schopnosti inovovat dokáže velké věci

Nejviditelnější českou stopou na akci byla výstava Czech Space, kterou připravila agentura CzechInvest ve spolupráci s Ministerstvem dopravy. Na výstavě v Křižíkových pavilonech na Výstavišti Praha se tak představil Czech Space Team – platforma pro aktivní hráče z řad statní sféry a jejich partnery ze soukromého sektoru, kteří chtějí české kosmické aktivity posouvat dopředu a podílet se na jejich rozvoji v České republice.

EU Space Week se zaměřil rovněž na podporu přenosu nápadů do praxe, podporu start-upů a také představení projektových výzev v Rámcovém programu pro vědu, výzkum a inovace nazvaném Horizon Europe. „Akce jako Space Week umožňují českým firmám a start-upům sledovat světové trendy anebo je nastavovat. Česká republika je skvělý příklad malé země, která díky ochotě a schopnosti inovovat dokáže velké věci,“ dodal Ivan Bartoš. Během letošního podzimu připravuje české předsednictví v Radě EU ještě další akce zaměřené a kosmické aktivity, a to velkou businessovou konferenci Space2Business, České národní uživatelské fórum Copernicus, či seminář na spolupráci kosmického a obranného sektoru.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: MDČR a Czech Space Portal)

Další ročník EU Space Weeku ukázal praktické využití dat z družic Foto: Ivan Bartoš při EU Space Weeku. Zdroj fotky: Twitter Ivana Bartoše..
zpět na články

inzerce

nahoru