Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dalších 12 lokomotiv pro České dráhy. První si dopravce převezme už v květnu

Společnost České dráhy uvede v letošním roce do provozu další lokomotivy Siemens Vectron. Ty si národní železniční dopravce pronajal od leasingové společnosti RSL. Předávání lokomotiv bude probíhat od května do konce tohoto roku.

13:22 / 7. února 2023
Dalších 12 lokomotiv pro České dráhy. První si dopravce převezme už v květnui

Foto: V letošním roce převezme národní dopravce 12 lokomotiv Vectron. Zdroj: České dráhy

Společnost RSL pronajala Českým drahám dalších 12 lokomotiv, které jsou určené pro provoz v České republice, Maďarsku, Německu, Polsku, Rakousku a na Slovensku na tratích napájených systémy 3 kV DC, 25 kV 50 Hz AC a 15 kV 16,7 Hz AC. Tyto vlaky jsou vybaveny národním a evropským vlakovým zabezpečovacím systémem ETCS a radiovou komunikací GSM-R. Trakční výkon lokomotiv je 6 400 kW, jejich maximální rychlost je 200 km/h.

„l letos a příští rok budeme pokračovat v postupném naplňování rámcového kontraktu se společností RSL na pronájem 50 lokomotiv Siemens Vectron. Letos převezmeme do provozu 12 a příští rok dalších 22 lokomotiv. Tím naplníme celý objem rámcové smlouvy. Moderní interoperabilní lokomotivy jsou vybaveny zabezpečovacím systémem ETCS a využijeme je k náhradě neperspektivních řad na koridorech, kde začne od 1. ledna 2025 výhradní provoz pod dohledem ETCS. Půjde hlavně o relace Praha – Brno – Budapešť, Praha – Ostrava nebo Praha – České Budějovice – Rakousko,“ informoval Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.  

České dráhy mají aktuálně v provozu 27 lokomotiv Vectron od společností RSL a ELL. U společnosti Siemens Mobility si objednaly dalších 50 lokomotiv Vectron s maximální rychlostí 230 km/h.

Lokomotivy budou leasingovou společností předávány Českým drahám v průběhu letošního roku. První vozy si národní dopravce převezme v květnu.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: České dráhy)

Dalších 12 lokomotiv pro České dráhy. První si dopravce převezme už v květnu Foto: Siemens Vectron. Zdroj: České dráhy. Dalších 12 lokomotiv pro České dráhy. První si dopravce převezme už v květnu Foto: Siemens Vectron. Zdroj: České dráhy.
zpět na články

inzerce

nahoru