Otevřít menu
Doprava dnes
-

Digitální signál GSM-R pokrývá železnici mezi Kralupy nad Vltavou a Neratovicemi

V polovině listopadu předala společnost Kontron Transportation Správě železnic zprovozněný systém GSM-R na traťovém úseku Kralupy nad Vltavou – Neratovice. Systém GSM-R (Global System for Mobile Communications – Railway) je nejnovější mezinárodní standard bezdrátové komunikace v drážním prostředí.

5:52 / 5. ledna 2023
Digitální signál GSM-R pokrývá železnici mezi Kralupy nad Vltavou a Neratovicemii

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: ACRI a Kotron.

Hlavní náplní celého projektu byla výstavba základnových stanic BTS, které zajišťují šíření signálu GSM-R podél uvedeného traťového úseku, a tudíž spojení mezi uživatelem sítě a jejím centrálním spojovacím systémem. Takové spojení má řadu specifických požadavků, mezi které patří prioritní volání, bezpečný datový kanál, přenos řídicích a zabezpečovacích údajů. Stavba plně odpovídá specifikaci EIRENE (European Integrated Railway Radio Enhanced Network), která zajišťuje dodržení interoperability v Evropě. Signál GSM-R na tomto úseku neslouží pouze pro hlasové spojení, ale je plně připraven na budoucí nasazení zabezpečovacího systému ETCS (European Train Control Systém) v úrovni 2 a výše. Ačkoliv je digitální rádiový systém GSM-R stejně starý jako ETCS L2, k nasazení GSM-R došlo daleko dříve.

Síť GSM-R se využívá k přenosu potřebných datových a hlasových informací mezi pevnou železniční infrastrukturou a mobilními vlakovými jednotkami, k posílání textových zpráv a postupně nahrazuje na našich tratích starší, především analogové rádiové systémy. Systém GSM-R je nejmodernější rádiovou technologií pro bezdrátovou drážní komunikaci. Díky použití tohoto jednotného rádiového standardu v celé Evropě se výrazně zjednodušuje mezinárodní provoz a zvyšuje se bezpečnost na takto vybavených tratích.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: ACRI)

zpět na články

inzerce

nahoru