Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dnes proběhla konference Moderní železnice v Praze!

V úterý 5. dubna se v konferenčním centru Spojka Karlín v Praze uspořádala konference s názvem Moderní železnice 2022, na které vystoupili dva hlavní řečníci. Prvním z nich byl ministr dopravy Martin Kupka a druhým generální ředitel Správy železnic, Jiří Svoboda. Jaký byl program konference a co na ní zaznělo? A co bylo jejím hlavním tématem?

21:33 / 5. dubna 2022
Dnes proběhla konference Moderní železnice v Praze!i

Foto: Bc. Karel Geba

Konference Moderní železnice 2022 se konala díky partnerům, kteří danou akci zaštítili. Na setkání se objevili zástupci hlavních partnerů z firem AŽD, Kontron a Chládek & Tintěra. Doplnili je zástupci oficiálních partnerů ze společnosti Enteria, Eurovia, SUDOP Praha, GJW Praha, Zenova, PRO|||CONOM a BRUDRA. Akci také podpořili Elektrizace železnic Praha a.s., METROPROJEKT, PORR, STARMON a N+N.

Co se na Moderní železnici řešilo?

Hlavními tématy konference bude představení aktuální strategie a plánů ministerstva dopravy pro železniční infrastrukturu 2022 – 2025. Dále komentář ke stavební sezóně 2022 a výhled staveb pro rok 2023 ze strany Správy železnic, zahrnuty navíc byly odborná stanoviska k jednotlivým odvětvím železničního sektoru.

Jaká byla úvodní slova dvou hlavních řečníků?

Na začátku konference se ujal slova Martin Kupka, ministr doprava (ODS). „Ta písnička dost dobře popisuje, co se v posledních letech investičně na dráze odehrávalo. Troufnu si tvrdit, že jak ty obchodní investice byly v předchozích letech, tak v tom trendu pokračujeme a i tahle písnička bude nadále platit. Co nás čeká v dalších letech? Nepochybně jste přišli kvůli tomu, abyste se dozvěděli, že peníze a práce na stavbu železnic budou. Ale asi by bylo dobré říct, jakou podobu ty záměry budou mít a na co se budeme soustředit," pronesl zpočátku akce Martin Kupka (ODS).

Ministra dopravy na úvod také doplnil generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. „Já bych také v úvodu chtěl zmínit pro mě velice dva významné faktory. Zaprvé, že se dostavil pan ministr a budoucnost nastínil. A zadruhé, že se díky Vám toto setkání realizuje. V roce 2021 jsme se také takto sešli v podobném termínu, zaznělo mnoho vizí a opravdu se proměnily v realitu. Tak chci věřit tomu, že to, co dneska opět zazní jako vize, se v tu realitu promění," doplnil ministra dopravy Jiří Svoboda, generální ředitel SŽ.

Jak ministr dopravy, tak generální ředitel Správy železnic povídali o Moderní železnici téměř 2 hodiny. Podrobná témata a informace, které na konferenci zazněly a čemu se věnovala odborná diskuse, vám přineseme v dalších článcích již brzy! Také jsme si pro Vás připravili dva exkluzivní rozhovory z této akce jak s ministrem dopravy, tak s generálním ředitel Správy železnic.

Autor: Bc. Karel Geba

Dnes proběhla konference Moderní železnice v Praze! Foto: Bc. Karel Geba. Dnes proběhla konference Moderní železnice v Praze! Foto: Bc. Karel Geba. Dnes proběhla konference Moderní železnice v Praze! Foto: Bc. Karel Geba.
zpět na články

inzerce

nahoru