Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dnes ráno se v Bohumíně srazilo pendolino s posunovací lokomotivou

Ve stanici Bohumín na Karvinsku se dnes brzo ráno srazil vlak pendolino odjíždějící do Prahy s posunovací lokomotivou. Strojvedoucí srážku nepřežil. Čtyři zaměstnanci společnosti ČD Cargo na posunovací lokomotivě utrpěli zranění; ve vlaku se lehce zranila členka personálu. Hmotná škoda bude čítat desítky milionů korun.

8:21 / 27. června 2022
Dnes ráno se v Bohumíně srazilo pendolino s posunovací lokomotivoui

Foto: twitter.com/hzsmsk

O nehodě informovali mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský a generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera.

Lukáš Humpl, mluvčí moravskoslezské zdravotnické záchranné služby, k situaci uvedl, že čtyři muži ve věku od 40 do 53 let z posunovací lokomotivy byli zranění lehce a středně těžce.

Ve vlaku jelo dalších 16 lidí. Cestující byli evakuováni a spoj s plánovaným odjezdem ve 04:59 byl zrušen. Provoz ve stanici Bohumín byl přerušen asi na půl hodiny.

„Pravděpodobná možnost je takzvaná nedovolená jízda, to znamená, že pendolino projelo návěstidlo zakazující jízdu, takže nemělo ještě správně postaveno výhybky a vjelo tam, kam nemělo," sdělil Kučera. Podle něj půjde hmotná škoda do desítek milionů.

Dle policejní mluvčí Soni Štětínské zahájili kriminalisté úkony trestního řízení pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. „Identifikovali jsme strojvedoucího z vlaku. Jedná se o muže ročník 1968, který utrpěl devastující zranění, jimž na místě podlehl. Bude nařízena soudní pitva," oznámila.

Nehoda, při níž vykolejily dva vozy pendolina a byly poškozeny výhybky, se stala v pět hodiny a dvě minuty. Čtyři inspektoři Drážní inspekce na místě mimořádné události zahájili šetření příčin a okolností. „Na místě je v podstatě celý územní inspektorát Ostrava. Samozřejmě to šetření bude nadlouho, potrvá několik měsíců," dodal generální inspektor a zdůraznil, že všechny informace jsou zatím předběžné. „Strojvedoucí pendolina zahynul a zatím nemůžeme říct, že za nehodu může on."

Petr Kůdela, krajský mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje na twitteru uvedl, na místě zasahuje šest jednotek hasičů, včetně hasičů Správy železnic. Dále řekl, že „V pendolinu zemřel strojvedoucí a jedna obsluhující stewardka byla zraněna zřejmě lehce, čtyři lidé z posunovací lokomotivy skončili v péči lékařů. Dalších 16 osob, které jely vlakem, bylo bez zranění."

K události se na svém twitterovém účtu vyjádřila také Správa železnic: „Dnes ráno došlo v Bohumíně k mimořádné události, při které se jednotka Pendolino srazila s posunovým dílem. S politováním musíme informovat, že podle předběžných zpráv zemřela při nehodě jedna osoba a další byla zraněna. Okolnosti události jsou nyní předmětem vyšetřování."

 „Tato mimořádně vážná událost se bohužel neobešla bez následků. O život přišel zaměstnanec Českých drah," sdělil dopravce České dráhy k nehodě v Bohumíně.

Vlak 516 SC Pendolino s odjezdem ve 4:59 měl dorazit do Prahy v 08:30, řekl Petr Šťáhlavský. Vyšetřovatelé zjišťují příčiny nehody i výši škody. Cestující z pendolina měli možnost využít následné vlaky.

 

Publikoval: Filip Červinka (Zdroj: ČTK, ct24.ceskatelevize.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru