Otevřít menu
Doprava dnes
-

Do akce Movember jsou zapojena i vozidla MHD

Měsíc listopad je již několikátým rokem zasvěcen charitativní a osvětové kampani Movember. Ta provádí osvětu v oblasti prevence mužského zdraví. I v letošním roce se do kampaně zapojilo SDP ČR.

11:20 / 6. listopadu 2023
Do akce Movember jsou zapojena i vozidla MHDi

Foto: Autobus podporující kampaň Movember. Zdroj: SDP ČR

Sdružení dopravních podniků (SDP ČR) se zapojilo k šíření osvěty v oblasti prevence mužského zdraví, která bývá někdy až příliš podceňovaná. Osvětu šíří po celý listopad tedy i vozidla MHD. Celosvětová měsíční výzva upozorňuje především na důležitost prevence rakoviny prostat a varlat.

„Řidičů v městské hromadné dopravě je necelých deset tisíc, z toho zhruba tři čtvrtiny jsou muži. I oni jsou tedy velkou cílovou skupinou kampaně Movember. Důležité informace sdílíme nejen s cestující veřejností, ale i prostřednictvím interní komunikace s našimi zaměstnanci,“ uvedl Tomáš Pelikán, předseda SDP ČR a ředitel Dopravního podniku města Pardubic.

Vozidla MHD, ať už jde o autobusy, trolejbusy nebo tramvaje, podporující kampaň Movember jsou snadno poznatelná podle nalepeného kníru. Tyto vozy jezdí v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Karlových Varech, Liberci, Olomouci, Opavě, Ostravě, Pardubicích, Praze a v Ústí nad Labem. Dopravní podniky v Děčíně, Chomutově a Jirkově a v Plzni pak podporují osvětovou kampaň prostřednictvím letáků uvnitř vozidel nebo sociálních sítí.

V rámci Movemberu pořádají některé dopravní podniky i soutěže pro své zaměstnance a fanoušky na sociálních sítích.

Rakovina prostaty patří v České republice mezi nejčastější nádorová onemocnění u mužů. V celosvětovém žebříčku pak ve výskytu nádorů varlat zaujímá ČR 7. místo.

„Oba druhy nádorů jsou při včasném záchytu velmi dobře léčitelné. Ovšem podstatný je právě onen včasný záchyt související s prevencí. Dlouhodobě se očekává, že počet případů karcinomu prostaty se do roku 2030 ještě zdvojnásobí,” informoval prof. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D., MBA, přednosta Urologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze, předseda a zakladatel Nadačního fondu Muži proti rakovině.

O projektu

Název charity vznikl jako hybridní složenina dvou anglických slov, knír (moustache) – vyjadřující typicky mužský znak – a listopad (November). Muži podporující Movember si totiž během listopadu nechávají narůst knírek. U nás projekt Movember každoročně organizuje nadační fond Muži proti rakovině.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: SDP ČR, wikipedia.org)

zpět na články

inzerce

nahoru