Otevřít menu
Doprava dnes
-

Do vozů pardubické MHD budou nainstalovány kamery

Pardubický dopravní podnik chce lépe monitorovat případné incidenty, a tak do konce letošního roku nainstaluje do vozů MHD kamery. Záznamy z nich poslouží zejména jako důkazní materiál, mohly by ale působit i preventivně.

16:11 / 23. března 2023
Do vozů pardubické MHD budou nainstalovány kameryi

Foto: Pardubický dopravní podnik chce nainstalovanými kamerami zvýšit bezpečnost cestujících i řidičů. Zdroj: pixabay.com

Dopravní podnik města Pardubic (DPMP) přistoupil k postupnému zavedení kamer do všech svých vozů městské hromadné dopravy. Vybavení zhruba 130 vozidel vyjde na 17 milionů Kč bez DPH. Velkou část plánuje podnik financovat ze získané dotace. „Je to trend po celé republice, spoustu dalších podniků vybavuje vozy kamerovými systémy. Není to proto, že bychom chtěli někoho šikanovat, špehovat, ale chceme chránit cestující, řidiče a revizory,“ uvedl Petr Drápalík, provozně technický náměstek DPMP.

Podnik se pro zavedení kamer rozhodl zejména z toho důvodu, že v poslední době přibývá různých incidentů ve vozech MHD. Nedávno například jeden muž rozbil okno a vypadl za jízdy ven. Před příjezdem městské policie stihl pak rozbít pěstí ještě další okna. „Pokud bychom měli záznam, významně by nám ulehčilo zjistit, co se uvnitř stalo,“ řekl Tomáš Pelikán, ředitel DPMP.

Jedním z důvodů, který přiměl podnik o kamerách uvažovat, bylo neštěstí, které se odehrálo v loňském roce. Po prudkém zabrždění autobusu spadla seniorka, která po několika dnech v nemocnici zemřela. Policie se následně snažila celou událost vyšetřit, hledala i očité svědky. Zrovna v tomto případě by právě kamerový záznam výrazným způsobem pomohl při vyšetřování celé události.

Kamerové záznamy poslouží podniku i při prošetřování menších incidentů, převážně pak stížností. Někdy si například cestující stěžují, že vozidlo projelo na semaforech na červenou. Právě tento typ stížností se bude dát snadno ověřit, jelikož kamery budou monitorovat nejen vnitřek vozu ale i jeho blízké okolí.

Vozy, které DPMP nakoupil v posledních letech, již kamery mají. Tyto kamery ale sledují jen dveře, a to proto, aby řidič viděl, kdo ještě do vozidla nastupuje a vystupuje z něj.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru