Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dodavatelská zimní údržba v Olomouckém kraji přesáhne 33 milionů Kč

Poslední měsíc oficiální zimní údržby pomalu končí. V Olomouckém kraji bylo za čtyři měsíce údržby spotřebováno přes 4 tisíce tun soli. Podívejte se na to, jak zimní údržbu v tomto regionu hodnotí ŘSD.

7:21 / 23. března 2023
Dodavatelská zimní údržba v Olomouckém kraji přesáhne 33 milionů Kči

Foto: Povinná zimní údržba skončí 31. března. Zdroj: ŘSD ČR

Zákonem stanovená oficiální zimní údržba trvá každoročně od 1. listopadu do 31. března. Prakticky ve všech místech jsou ale sypače připraveny zasáhnout i mimo toto období. Během zimní údržby nenastaly v Olomouckém kraji žádné zásadní komplikace sjízdnosti silnic I. třídy a dálnic v kraji.

V rámci zimní údržby bylo od začátku listopadu do konce února spotřebováno téměř 4 300 tun soli a bezmála 1 220 000 litrů solanky. Faktury tak zatím dosahují celkové částky cca 33 140 000 Kč bez DPH. Tato čísla platí pouze pro hodnocení dodavatelských služeb, které pokrývají silnice I. třídy a menší části dálnic. Kromě smluvených dodavatelů se o zimní údržbu v Olomouckém kraji stará také Ředitelství silnic a dálnic ČR prostřednictvím SSÚD (středisek správy a údržby dálnic). Ty jsou evidovány v samostatných statistikách.

Smluvní dodavatelé zimní údržby reagovali na vývoj počasí dle směrodatného Plánu zimní údržby. Jako nejproblematičtější úseky vnímá ŘSD části silnic I/11, I/35, I/44 a I/60 na severu Olomouckého kraje. Zde byly v rámci dostupných možností operativně ošetřeny všechny svěřené komunikace.

Kraj má s externími firmami, které provádějí zimní údržbu, podepsané dlouhodobé smlouvy. V průběhu spolupráce kraje a firem dochází k zaznamenávání pozitivních i negativních postřehů a je sledována kvalita provedených služeb. Olomoucký kraj bere v potaz veškeré podněty, včetně námětů veřejnosti. To vše bude zohledněno do nastavení zimní údržby dalších let.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: ŘSD ČR)

Dodavatelská zimní údržba v Olomouckém kraji přesáhne 33 milionů Kč Foto: Za měsíce listopad, prosinec, leden a únor bylo spotřebováno přes milion litrů solanky. Zdroj: ŘSD ČR. Dodavatelská zimní údržba v Olomouckém kraji přesáhne 33 milionů Kč Foto: Vozy na údržbu silnic v akci. Zdroj: ŘSD ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru