Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dojde ke zjednodušení vydávání technických průkazů u vozidel! Ministerstvo dopravy chce elektronické zápisy

Ministerstvo dopravy chystá zjednodušení vydávání technického průkazu vozidel. Řidiči pravděpodobně od roku 2024 nebudou potřebovat velký technický průkaz, přičemž za dalších 365 dní by mělo být možné spravovat zápisy v registru vozidel elektronickým způsobem.

18:00 / 12. září 2022
 Dojde ke zjednodušení vydávání technických průkazů u vozidel! Ministerstvo dopravy chce elektronické zápisyi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: MDČR.

"Pokud se vše legislativně stihne, neměl by být od roku 2024 potřeba velký technický průkaz a do roku 2025 by mělo být možné záležitosti na registru vozidel řešit elektronicky," sdělil plánované změny mluvčí Ministerstva dopravy František Jemelka.

Tento návrh změn k novele silničního zákona od Ministerstva dopravy na zrušení technického průkazu bez náhrady je podle něj téměř hotový a měl by být součástí druhého čtení v Poslanecké sněmovně. "Uvidíme, jak potom bude rychlé jeho schválení. My v tuto chvíli počítáme s rokem 2024," dodal mluvčí.

Chystané změny jsou součástí dalších kroků k digitalizaci dopravních agend v Česku. Ta má být podle plánů resortu dopravy kompletně dokončená do konce roku 2025. Digitalizace v dopravě pokračuje i letos. Do konce roku chce ministerstvo spustit Portál dopravy, kde budou vedle agendy z registru vozidel také záležitosti pro řidiče, plavbu, letectví a další.

Publikoval: Petr Dejnožka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru