Otevřít menu
Doprava dnes
-

Doprava budoucnosti? Hyperloop rychlejší než letadla!

Bezpečná, pohodlná, šetrná k životnímu prostředí, a dokonce i rychlejší než letadlo? Přesně tak by mohla vypadat doprava budoucnosti zvaná hyperloop. 

13:06 / 12. října 2021
Doprava budoucnosti? Hyperloop rychlejší než letadla!

Hyperloop je koncept vysokorychlostního transportního systému navrženého podnikatelem Elonem Muskem. Teoretická maximální požadovaná rychlost je 1 300 kilometrů za hodinu, na zmenšeném modelu bylo zatím dosaženo rychlosti 467 km/h. Systém je založený na pohybu přetlakových kapslí podtlakovými trubkovými tunely. Kapsle mají pohánět lineární indukční motory a vzduchové kompresory. Potrubí pro speciální kabiny by mělo spojovat jednotlivá města i země a nedávno v nich poprvé jela lidská posádka.

2. října 2018 společnost Hyperloop TT (Hyperloop Transportation Technology) ve španělském El Puerto de Santa María, ukázala prototyp kapsle zhotovený z kompozitních materiálů. Vyrobila ji společnost Carbures ve Španělsku; prototyp měří 32 metrů a váží 5 tun. Dokončení a testování kapsle probíhalo do konce roku 2018 v Toulouse ve Francii. 

Propojí hyperloop celý svět?


V listopadu 2020 uskutečnila společnost Virgin Hyperloop první zkušební jízdy s pasažéry. V listopadu 2021 hodlá představit přepravní kapsle na výstavě ve Washingtonu.

Jedním z měst, které mají zájem na vybudování hyperloopu, je i Brno. Představitelé města jednají se společností Hyperloop Transportation Technologies o propojení Brna s Prahou, Bratislavou a Vídní. Studenti z Brna navrhli futuristickou stanici hyperloopu v podobě mrakodrapu s dřevěnou fasádou. O tento návrh město projevilo zájem a chtělo by se studenty spolupracovat. Stanice hyperloopu byla architektem Tomášem Rouskem navržena také v Praze na Opatově. Existuje podrobnější vize o zavedení hyperloopu ve střední Evropě, ale podle plánů by hyperloop měl propojit celý svět.

Josh Giegel, jeden ze spoluzakladatelů Virgin Hyperloop, líčí dopravní budoucnost s hyperloopem velmi lákavě: „Budete moci jet přímo do své destinace a nebudete muset nikde zastavovat. Nebudete muset čekat na velké množství lidí. Vyrazíte, kdy budete chtít, vrátíte se, kdy budete chtít.“

Příjemné cestování, žádné turbulence


Systém je založený na pohybu přetlakových kapslí v podtlakových tunelech. Kabina je v tunelu nadnášena nad povrchem kolejnic podobně jako u japonských rychlovlaků. Nevyužívá se tedy kol, čímž se minimalizuje tření. V potrubí nebude téměř žádný vzduch, nebo dokonce úplné vakuum, a tím zmizí i problém s aerodynamickým odporem. Samotné tratě by měly vést v několika metrech nad zemí, případně i pod ní. Díky vysoké rychlosti by měl hyperloop dokázat přepravit desetitisíce lidí za hodinu. „Cestování hyperloopem bude velmi plynulé a příjemné. Start budou pasažéři vnímat trochu jako vzlétnutí v letadle, ale jakmile naberete rychlost, nebudou žádné turbulence. Budete si moci užít kávu nebo martini beze strachu, že se vám rozlije,“ popisuje možnou budoucnost Josh Giegel.

Hyperloop je stále poměrně mladý koncept, který představil Elon Musk, miliardář a majitel společností SpaceX a Tesla. I když se může zdát, že vznášející se kapsle, která se pohybuje rychlostí zvuku, je vizí velmi vzdálené budoucnosti, podle vývojářů by mohly první linky fungovat už za pět až deset let! 

 

Autor: Bc. Filip Červinka

Zdroj fotek: wikipedia

Doprava budoucnosti? Hyperloop rychlejší než letadla! . Doprava budoucnosti? Hyperloop rychlejší než letadla! .
zpět na články

inzerce

nahoru