Otevřít menu
Doprava dnes
-

Doprava se usnadní pro lidi s handicapem! Dnes se o tom hovořilo na pražském nádraží!

V pátek 1. července se v informačním centru Správy železnic odtajnily dvě novinky z dopravy, které pomůžou lidem s postižením. Invalidé třetího stupně mohou od dnešního dne cestovat ve vlacích a autobusech po celé ČR se slevou 50 %! Nově se spustil i web Česko bez bariér, o kterém mluvil například ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

11:55 / 1. července 2022
Doprava se usnadní pro lidi s handicapem! Dnes se o tom hovořilo na pražském nádraží!i

Foto: Tisková konference ohledně poloviční slevy pro invalidy třetího stupně v infocentru Správy železnic. Autor fotky: Lucie Godwin.

Lidé s handicapem třetího stupně můžou využívat 50% slevy na veřejnou dopravu

Lidé s handicapem  třetího stupně můžou využívat 50% slevy na veřejnou dopravu po celé České republice jako děti, studenti či senioři. Jediné, co potřebují, je QR kód od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), který zaručuje možnost slevy. Zažádat  o něj je možné na dálku či na pobočkách. O tom dnes mluvil Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministr práce, Martin Kupka (ODS), ministr dopravy nebo místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti). K tomuto počinu se vyjádřil i generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

„Napravujeme dluh minulé vlády, která slevy na jízdném zavedla bez této skupiny osob. Je to jednoduché. Stačí mít QR kód vydaný Českou správou sociálního zabezpečení a při nákupu jízdenky zvolit příslušený tarif pro osoby invalidní ve třetím stupni,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS) k tématu. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) zmínil, že tyto slevy má každý členský stát jinak nastavené, a proto by mělo přijít celoevropské řešení.

"Máme spoustu věcí v EU harmonizováno dobře, ale otázku slev pro lidi se zdravotním postižením rozhodně harmonizovanou nemáme. Potkáváme se s absurdními situacemi. Člověk, který chce cestovat do Mnichova, na území ČR slevu získá, na německé straně už na ni nárok nemá," popsal Jurečka.

Sleva pro invalidy je jako adresná pomoc podle Martina Kupky (ODS). Poloviční sleva na jízdném se u invalidů vztahuje na cestu vlakem druhé třídy a na autobusové linky. Na městskou hromadnou dopravu tato sleva nemůže být uplatněna. O tomto zavedení slevy se rozhodlo již na začátku roku, když se rozhodlo i o změny slev pro děti, seniory a studenty.

Právě ode dneška mohou invalidé třetího stupně, kteří nemají průkazku ZTP nebo ZTP/P využívat v dopravě slevu na jízdném ve výši 50 procent

"Právě ode dneška mohou invalidé třetího stupně, kteří nemají průkazku ZTP nebo ZTP/P využívat v dopravě slevu na jízdném ve výši 50 procent. Hledali jsme zároveň s Českou správou sociálního zabezpečení způsob jak to udělat, aby to bylo co nejjednodušší," řekl dnes na tiskové konferenci ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Tuto finanční slevu lidé s invalidním důchodem třetího stupně získají po předložení QR kódu, který jim poskytne Správa sociálního zabezpečení. Požádat o kód je možné v jejích pobočkách, nebo elektronicky na jejím portálu na adrese www.eportal.cssz.cz. Úřad ověří údaje o penzi, pak kód vygeneruje. Je možné si ho vytisknout, stáhnout do mobilu či načíst do aplikace OneTicket. Lidé ho budou předkládat pak při nákupu jízdenky, při nástupu do autobusu řidiči či ve vlaku průvodčímu.

"Průměrný invalidní důchod je výrazně nižší než průměrný starobní. Absolutně nedává smysl, proč by lidé (s invalidní penzí bez průkazu postižených) neměli mít nárok i na slevu v dopravě," řekla místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti). Na problém před třemi lety upozornila. Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy se zavedením slev pro invalidy podařilo napravit "podivný anachronismus".

Autor: Karel Geba

zpět na články

inzerce

nahoru