Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dopravní novinky v roce 2022: co nového vás čeká?

Rok 2022 přinese všem účastníkům provozu na silnici spoustu novinek. Některé se vás dotknou více, jiné zase méně. Pojďme se ji v tomto článku shrnout! 

17:25 / 29. prosince 2021
Dopravní novinky v roce 2022: co nového vás čeká?i

Foto: mdcr.cz

Silnice v České republice chystají několik novinek, které mohou více či méně vaše počínání ovlivnit. O co přesně jde?

1. Větší pravomoc pro obce při odtažení vraků a kontrole jízdních pruhů

Od prvního ledna jízdu v nich nebude smět kontrolovat a na místě pokutovat jen "státní", ale i městská nebo obecní policie. Postih za neoprávněnou jízdu třeba v pruhu pro autobusy nebo vozidla záchranářů se pohybuje mezi 1500 až 2000 korun. Obce také budou moci od roku 2022 iniciovat řízení o odtažení automobilových vraků z veřejně přístupných účelových komunikací. Dosud to mohl udělat jen vlastník komunikace, což je typicky v případě parkoviště u obchodního domu jeho majitel.

2. Okolo cyklistů s odstupem

Poslanecká novela o provozu na pozemních komunikacích s sebou nese především změny pro cyklisty, respektive vztahy mezi nimi a řidiči aut. Novinkou je zejména povinnost pro řidiče předjíždět cyklistu s minimálním bočním odstupem 1,5 metru, v místech, kde je maximální rychlost 30 km/h, stačí metr. Za porušení hrozí pokuta až 2000 korun. Cyklisté ale dostanou také větší volnost. Podle novely nebudou muset povinně využívat vyhrazený jízdní pruh pro cyklisty nebo stezku pro cyklisty, pokud by tím mohla být ohrožena bezpečnost nebo plynulost provozu na pozemních komunikacích. V zásadě to má platit třeba v případě příliš hustého provozu na cyklostezce. Změny se dotknou i tzv. pivních kol, která jako turistická atrakce jezdila po Praze. Novinka z nich ve své podstatě udělá nonsens, protože pro všechny osoby, které budou na pivním kole šlapat, bude stejně jako pro další řidiče platit nulová tolerance alkoholu.

3. Špatné parkování znamená body

Drobné proměny se dočká i bodový systém. Přibude v něm dvoubodový postih za neoprávněné stání na vyznačeném místě pro osoby se zdravotním postižením a za zneužití pro ně určeného parkovacího průkazu.

4. Traktor už i s “céčkem”

Pro řízení traktoru nově nebude zapotřebí speciální řidičské oprávnění označené písmenem T, využít bude možné i "céčko", které jinak opravňuje k řízení nákladních aut s hmotností přesahující 3,5 tuny. "Téčko" bylo určené jen pro lidi s obvyklým bydlištěm v Česku, stát si od změny slibuje možnost zaměstnat řidiče traktorů z ciziny. Změny se dotknou i řidičských oprávnění tříd AM a B1. AM bude nově nutné až pro řízení vozidel s konstrukční rychlostí přesahující 25 kilometrů za hodinu, zvedne se rovněž výkonový limit čtyřkolek, pro něž AM platí: ze čtyř na šest kilowattů. B1 pak legálně umožní jezdit s jakkoliv výkonnou čtyřkolkou, dosud přitom platilo 15kW omezení.

5. Dálnice dál porostou

Ředitelství silnic a dálnic by příští rok mělo otevřít 25,5 kilometru nových dálnic, což je oproti letošním 46,5 kilometru přibližně polovina. Podstatnou část přitom bude tvořit takřka 15km úsek dálnice D35 mezi Časy a Ostrovem. Až bude D35 hotová, má odlehčit brněnské D1 tím, že na sebe stáhne část dopravy z Čech na Moravu a opačným směrem. 

 

 

 

zpět na články

inzerce

nahoru