Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dopravní podnik Karlovy Vary získal prestižní ocenění v soutěži Nej inovátor 5G

Dopravní podnik Karlovy Vary zabodoval v soutěži Nej inovátor 5G zaměřené na podporu malých a středních inovativních podniků. Klání zaštítilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Zapojilo se do něj 5 měst, jež dříve uspěla v projektu 5G pro 5 měst.

14:11 / 7. dubna 2022
Dopravní podnik Karlovy Vary získal prestižní ocenění v soutěži Nej inovátor 5Gi

Foto: www.sdp-cr.cz

Cílem soutěže Nej inovátor 5G bylo nalézt organizaci s nejlepším řízením inovací v oblasti smart technologií. Hodnotil se tedy proces, jakým společnosti k inovacím přistupují. Nominované firmy měly možnost porovnat své nápady v oblasti inovací i to, jak s nimi umí pracovat, jak je dále dokáží převést do praxe a zpeněžit.

V soutěži zvítězila plzeňská firma COMTES FHT a.s. Na 2. místě skončil Dopravní podnik Karlovy Vary, a.s. (DPKV). Třetí příčku obsadila XR Institute s.r.o. Vítězné organizace obdržely mezinárodní certifikát a skleněné ocenění GLOBE.

„Inovace jsou motorem růstu ekonomiky. Letošní ročník vynikal širokou škálou organizací, které prostřednictvím digitálních inovací řeší celospolečenská témata. Soutěžící firmy získaly certifikáty o absolvování inovačního auditu jako mezinárodní metody, která analyzuje, hodnotí a stimuluje inovační proces a inovační prostředí v podnicích,“ uvedl Petr Očko, náměstek Ministra průmyslu a obchodu.

„Inovace jsou důležitou součástí rozvoje každé firmy, i díky nim neustále zkvalitňujeme služby poskytované našim zákazníkům. Inovace a smart řešení jsou součástí rozvoje naší společnosti již několik let a jsem velmi potěšený, že je nyní ocenilo i Ministerstvo průmyslu a obchodu“, přidal své stanovisko Jiří Vaněček, předseda představenstva DPKV.

Karlovy Vary patří k pětici měst, kde je realizován pilotní projekt využívající technologie mobilních 5G sítí. Jedná se o přípravu takzvaného chytrého města (Smart Cities ). Technologie využívající 5G sítě jsou určeny nejen pro státní správu a samosprávu. Postupně se k nim připojují firmy, vzdělávací instituce ale i obyvatelé.

Pro DPKV je ocenění motivací k další práci. Také k dalšímu zlepšování a modernizaci služeb i chodu celé společnosti. „Každý úspěch nám dává novou sílu a přesvědčení, že modernizace a rozvoj má smysl. Karlovy Vary jsou světoznámé lázně a moderní věci by měly být součástí každodenního života nejen turistů, ale i obyvatel města,“ vysvětlil Lukáš Siřínek, místopředseda představenstva pověřený řízením DPKV.

„V otázce 5G sítí v Karlových Varech počítáme například s tím, že vozy městské hromadné dopravy a také vozidla městské policie, složek IZS, magistrátu a dalších organizací budou vybavena takzvanými lokalizačními jednotkami, které budou odesílat data o jízdě, tedy pohybu nebo stání. Na základě takto pořízených dat bude možné vyhodnocovat dopravní tok ve městě,“ sdělil Tomáš Trtek, náměstek primátorky města Karlovy Vary.

Vedle Karlových Varů se do soutěže zapojila města Bílina, Jeseník, Plzeň a Ústí nad Labem.  Tedy ta města, jež v roce 2019 uspěla v projektu Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva pro místní rozvoj a vyhrála soutěž 5G pro 5 měst.

Za Karlovy Vary bylo nominováno 5 společností z nejrůznějších oblastí podnikání – AA Computer, Dopravní podnik Karlovy Vary, Gespol, Polypress a Realistic.

Ocenění za 2. místo při slavnostním vyhlášení vítězů soutěže Nej inovátor 5G ve Skleněném sále Ministerstva průmyslu a obchodu ČR převzali společně Tomáš Trtek s Lukášem Siřínkem.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: www.sdp-cr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru