Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dopravní podnik Ostrava daroval Ukrajině sedm dieselových autobusů

Z Ostravy bylo o víkendu odesláno do ukrajinského města Konotop sedm autobusů. Autobusy nejely na severovýchod Ukrajiny prázdné, byly naplněny humanitární pomocí. Dodané autobusy by měly v Konotopu vyřešit možné výpadky tramvají způsobené narušenými dodávkami proudu.

13:34 / 7. listopadu 2022
Dopravní podnik Ostrava daroval Ukrajině sedm dieselových autobusůi

Foto: Předání autobusů. Zdroj: sdp-cr.cz

Dopravní podnik Ostrava poslal na Ukrajinu sedm dieselových autobusů, konkrétně šlo o čtyři autobusy Solaris Urbino 10 a tři autobusy Solaris Urbino 12. Vozy byly do ukrajinského Konotopu odeslány v sobotu 5. listopadu v rámci humanitární pomoci Ukrajině. Navíc dobrovolníci z nejrůznějších organizací napříč regionem zajistili to, že autobusy neodjely prázdné. Vozidla byla naložena lékařským materiálem, potravinami, spacáky, hygienickými pomůckami či elektrocentrálami.

Darování autobusů není první ostravskou pomocí Ukrajině. Na jaře roku 2022 věnovalo město Ostrava Ukrajině 15 miliónů Kč. Částka byla určena na pořízení vojenského materiálu, humanitární pomoc Ukrajincům postiženým válkou a podporu uprchlíků žijících na území krajského města. „Pomocnou ruku Ukrajině jsme podali již v prvních dnech po útoku a podařila se celá řada humanitárních kroků. Pomoc směřovala jak na Ukrajinu, tak k běžencům, kteří k nám prchli před válkou. Aktuální dar sedmi autobusů navazuje na jarní pomoc v podobě tří autobusů Solaris a hasičského speciálu Magirus, jež byly dodány do Lvova. Vedle toho nadále pokračuje i pomoc uprchlíkům na území Ostravy,“ konstatoval Tomáš Macura, primátor města Ostravy.

DPO ze svého vozového parku vybral na pomoc Ukrajině starší dieselové autobusy, které jsou stále v dobrém stavu. Jedná se o vozy, s nimiž už na svůj provoz podnik nepočítá. „Můžeme si proto dovolit je nabídnout tam, kde jsou nyní potřeba a kde mohou smysluplně pomoci. Jsme i nadále v přímé komunikaci s vedením města Konotop a zástupci tamního dopravního podniku. Jednáme s nimi i o darování tramvají, které budeme z našeho vozového parku vyřazovat. Máme radost, že i díky podpoře města Ostrava autobusy neodjíždějí prázdné,“ uvedl Daniel Morys, předseda představenstva a generální ředitel DPO.

Starosta ukrajinského města Konotop vyjádřil Ostravě za tuto pomoc velké díky. „Jménem celé komunity v Konotopu, zejména nejmenších dětí a starších lidí, jsme vděčni za tak silnou pomoc. Tím se vyřeší akutní problém dopravy ve městě obecně, protože máme jeden městský autobus a devět tramvají, ale v příštích několika týdnech nebudeme moci tramvaje používat kvůli neustálým výpadkům proudu způsobeným ostřelováním kritické infrastruktury v zemi. Autobusy nás prostě zachrání. Maminky se dostanou včas z práce domů ke svým dětem, které jsou v naprosté tmě. Máme mnoho rodin, kde zůstala jen maminka a kde je tatínek ve válce, brání naši Ukrajinu. Starší lidé se budou moci zase rychleji dostat do nemocnice k lékařské péči. Bez vašich autobusů by to nebylo možné. Mnohokrát vám děkujeme,“ poděkoval Artem Semenikhin, starosta města Konotop.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: SDP ČR, ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru