Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dopravní podnik Ostrava zmodernizuje tramvajovou trať

Nejdelší úsek, celkem 1 626 metrů, nejmodernější tratě vznikne v Ostravě v Porubě. Změnou konstrukce z klasického kolejového roštu na systém pevné jízdní dráhy projde část tramvajové tratě mezi křižovatkami s ul. 17. listopadu a ul. Martinovskou. Rekonstrukce přinese snížení hluku a vibrací. Úsek bude zatravněn a opraví se tři tramvajové zastávky.

8:21 / 24. června 2022
Dopravní podnik Ostrava zmodernizuje tramvajovou trať i

Foto: www.sdp-cr.cz

Modernizace včetně zatravnění úseku a opravy zastávek Telekomunikační škola, Poruba vozovna a Rektorát VŠB (směr centrum) vyjde na 236 milionů korun. Jedná se o největší letošní investici Dopravního podniku Ostrava (DPO) do infrastruktury. Stavba je spolufinancována z Operačního programu doprava ve výši 85 % uznatelných nákladů.

Rekonstrukce je plánována na celé období letních prázdnin. Během realizace bude omezen silniční provoz a v úseku tramvajová výluka.

„Po rekonstrukci tratě ve Svinově a po loňské úspěšné revitalizaci smyčky Vřesinská teď v Porubě vznikne nejdelší zatravněný úsek tramvajové tratě ve městě. Jedná se o obdobný koncept, který naši cestující znají už z ulice Výškovické. Věříme, že i přes dočasné nepohodlí Porubané zvýšení komfortu z jízdy MHD ocení. Navíc systém pevné jízdní dráhy přináší i ekonomickou návratnost, neboť nevyžaduje tak častou stavební údržbu, zatravnění pak přispívá ke snížení prašnosti,“ objasňuje význam modernizace trati Daniel Morys, generální ředitel a předseda představenstva DPO.

Náměstek ostravského primátora pro dopravu Miroslav Svozil jeho slova doplňuje: „Nástupiště zastávek budou osazeny novým mobiliářem ve standardu města Ostrava, obdobně jako například na zastávce Kotva nebo Důl Jindřich. Nově zrekonstruovaná nástupiště místním nabídnou kombinaci hned několika prvků bezpečnosti: bezbariérový nástup do tramvají, osvětlení nástupní hrany a zábradlí v zastávkách.“

„Tramvajová trať na Opavské ulici je klíčovou spojnicí mezi Porubou a zbytkem Ostravy. Je proto jen dobře, že se dopravní podnik rozhodl pro její modernizaci. Přinese nám to sice o prázdninách trochu nepohodlí, ale to bude po skončení prací vyváženo řadou benefitů. Především dojde k výraznému snížení hlučnosti. Zároveň se k lepšímu promění i celý veřejný prostor, protože zatravněná trať vypadá mnohem lépe než štěrk a betonové pražce. A součástí je i rekonstrukce zastávek, které přinesou vyšší komfort cestujícím. Věřím, že Porubané to ocení,“ uzavírá Lucie Baránková Vilamová, starostka městského obvodu Poruba.

Trasy linek č. 3, 4, 7, 8, 11, 12, 17, 18, 26, 43, 46 a 59 budou z důvodu výluky na ul. Opavská a pokračující výluky na ul. Plzeňská upraveny. Všechny tramvajové spoje směrem do Poruby budou odkloněny do Martinova. Cestující pak budou přestupovat na zastávce Třebovická.

Ve vyloučených úsecích zavede DPO náhradní autobusovou dopravu - přes týden v intervalu 3 minuty ve špičce a 5 minut mimo špičku. Náhradní autobusovou dopravou s označením NAD5 bude zajištěn provoz linky číslo 5.

Průjezd křižovatkami Opavská-Martinovská-Francouzská, Opavská-17. listopadu a Opavská-Sokolovská bude pro osobní dopravu omezen. Mimo MHD nebude možný průjezd mezi Sokolovskou a Porubskou. Průjezd po Opavské ulici bude sveden do jednoho jízdního pruhu, přičemž jízdní pruh přilehlý trati bude uzavřen. Podrobnosti jsou uvedeny na webových stránkách DPO.

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: www.sdp-cr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru