Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dopravní podnik vypsal zakázku na stavbu další části metra D

Stavba úseku trasy metra D z ulice Olbrachtova na Nové Dvory začne ve druhém pololetí příštího roku a potrvá šest let. Pražský dopravní podnik (DPP) již vypsal tendr na stavební firmu, která tuto část postaví. Vítězná firma vybuduje tunely, tři stanice a technologické prostory. DDP očekává nabídky zájemců na začátku letošního září.

19:53 / 3. června 2022
Dopravní podnik vypsal zakázku na stavbu další části metra Di

Foto: www.dpp.cz

Předpokládaná hodnota zakázky činí 24,63 miliardy korun. ČTK to dnes sdělila Aneta Řehková, mluvčí DPP.

V druhé polovině dubna letošního roku zahájil podnik stavbu úseku z Pankráce na Olbrachtovu ulici. Část Nové Dvory - Depo Písnice přijde na řadu jako poslední. Předběžný odhad celkových nákladů se při započtení inflace pohybuje kolem částky 52,09 miliardy korun.

"Navazujeme na veřejnou zakázku na monitoring a pasportizaci stavby druhého úseku metra D, kterou jsme vyhlásili v první polovině letošního května. První nabídky zájemců na tendr na samotnou stavbu očekáváme na začátku letošního září a pevně věříme, že do konce letošního roku budeme znát i vítěze, pokud nenastanou nepředvídatelné komplikace," uvedl k pokračování výstavby metra D generální ředitel DPP Petr Witowski.

Na aktuálně soutěženém úseku dlouhém 3,3 kilometru budou stát tři stanice: Nádraží Krč, Nemocnice Krč a Nové Dvory. Zvolená firma postaví tři mezistaniční úseky se dvěma jednokolejnými tunely. Dále vybuduje tunel, obratové koleje ve stanici Nové Dvory, technologické tunely (například pro vzduchotechniku), odbočku pro případnou stavbu metra do Modřan a jiná pro provoz metra nutná zařízení. Jejím úkolem bude též vybudovat a nainstalovat kompletní napájení - třeba rozvodny či měnírny.

Jedinou povrchovou stanicí s možností přestupu na vlak bude Nádraží Krč. Zde budou mít cestující také možnost zanechat své vozidlo na záchytném parkovišti P+R.

Stavba metra D se v rámci přípravy potýkala s řadou problémů, ať už to bylo dohadování s vlastníky pozemků nebo vypořádání stížností se sdružením Pankrácká společnost či stížností na tendr, v němž DPP vybíral zhotovitele stavby. Všechny stížnosti byly zamítnuty.

 

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru