Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dopravní podniky budou v příštím roce potřebovat minimálně o 5 miliard korun více

Vyšší výdaje v příštím roce očekávají dopravní podniky v souvislosti s drahými energiemi. Jejich prognózy nevypadají vůbec optimisticky. Vzhledem k tomu, že se některým dopravcům, ale i městům a obcím, nedaří najít dodavatele elektřiny nebo plynu pro příští rok, může dojít ke kolapsu městské hromadné dopravy.

13:21 / 11. září 2022
Dopravní podniky budou v příštím roce potřebovat minimálně o 5 miliard korun více i

Foto: DPMB

Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) již spočítalo odhadované náklady pro příští rok. „Od vlády jsme se zatím bohužel nedozvěděli, jaké kroky podnikne, aby pomohla městům a obcím, což jsou zřizovatelé dopravních podniků, s vyřešením energetické krize. Z našich statistik vyplývá, že pro normální provoz budou v příštím roce dopravní podniky potřebovat minimálně o 5 miliard korun navíc oproti roku 2021. Za těchto podmínek nebudou moci některá města poskytnout veřejnou dopravu ve stávajícím rozsahu,“ uvedl Tomáš Pelikán, předseda SDP ČR.

Oproti cenám elektřiny a plynu, za něž dosud dopravní podniky energie odebíraly, se ty aktuální dostaly až na desetinásobek. Případná nově uzavřená smlouva s dodavatelem je pro rozpočet podniku velmi extrémní položkou, kterou není možné bez zásadních úsporných opatření vykrýt. „V této záležitosti komunikujeme s představiteli Svazu měst a obcí, který ale také na informace od vlády ohledně podpory marně čeká,“ dodal Tomáš Pelikán.

Podle Františka Lukla, předsedy Svazu měst a obcí ČR a starosty města Kyjov, vynaložila v minulosti mnohá města velké finanční prostředky na modernizaci vozového parku, případně pořídila nové inovativní a k přírodě i životnímu prostředí šetrné dopravní prostředky. „Nyní nevíme, zda nám v našich rozpočtech zbude dostatek prostředků na jejich provozování a údržbu,“ uzavřel.

Srovnání rozpočtů všech DP

2021

2022

2023

náklady na energie celkem

2 816 005 000 Kč

5 005 400 000 Kč

7 820 149 000 Kč

podíl energií na celkovém rozpočtu

9 %

15 %

20 %

   

V České republice provozuje 13 dopravních podniků autobusy na CNG (stlačený zemní plyn), 7 podniků tramvajovou dopravu a 13 trolejbusovou dopravu.

 

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: www.sdp-cr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru