Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dopravní rozpočet pro příští rok má udržet investiční tempo

Státnímu fondu dopravní infrastruktury byl na příští rok schválen rozpočet přesahující 150 miliard Kč. 26 miliard z celkové sumy tvoří dluhové financování, z evropských fondů pak do SFDI poputuje 32 miliard.

12:34 / 15. září 2023
Dopravní rozpočet pro příští rok má udržet investiční tempoi

Foto: SFDI bude v příštím roce disponovat rozpočtem o částce přesahující 150 miliard Kč. Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) bude v roce 2024 disponovat částkou 150,5 miliardy Kč. Návrh rozpočtu schválil Výbor SFDI. Výdaje fondu jsou rozdělné na investiční a neinvestiční. Investice mají tvořit 99,4 miliardy Kč, neinvestiční akce 51,1 miliardy Kč.

„Návrh rozpočtu SFDI na příští rok potvrzuje, že dopravní stavby jsou klíčovou prioritou státu a podmínkou pro další potřebný růst ekonomiky. Je důležité, že i v době úspor držíme investiční tempo. Společnost od nás očekává a beru to jako naši povinnost, abychom v příštích letech byli schopni realizovat dlouho připravované investice na dostavbu a modernizaci železniční i dálniční infrastruktury,“ sdělil Martin Kupka, ministr dopravy.

Investice do železnice

Výdaje do železniční infrastruktury by měly dosáhnout k téměř 58 miliardám Kč. Z plánovaných staveb uveďme např. modernizaci trati Plzeň – Domažlice – st.hranice SRN. Finance ale půjdou i do již „rozjetých“ projektů (např. do přípravy vysokorychlostních tratí). Více než 1 miliardou se pak bude financovat zavádění evropského zabezpečovače ETCS.

Z železničních projektů aktuálně probíhá např. modernizace trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště s napojením na pražské letiště.

Investice do silnic a dálnic

Ředitelství silnic a dálnic dostane na příští rok rekordní rozpočet, který přesáhne 79 miliard Kč. Díky tomu vzniknou nové stavby, jakými jsou např. úseky dálnice D35 nebo další část Pražského okruhu. V rozpočtu jsou zahrnuty i příspěvky jednotlivým krajům na opravy a rekonstrukce silnic II. a III. třídy. Do krajů tak poputují 4 miliardy Kč.

V současné době je výstavbě 266 kilometrů silničních staveb – 178,7 kilometrů jsou dálnice, 87,3 kilometrů silnice I. třídy. V roce 2024 bude uvedeno do provozu 113,7 kilometrů nových dálničních úseků.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Ministerstvo dopravy ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru