Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dopravní tragédie na Islandu! Našla se těla čtyř obětí z havarovaného letadla

Čtyři mrtvé si vyžádala nehoda malého letadla s turisty, které ve čtvrtek minulého týdne zmizelo na Islandu. Informoval o tom islandský tisk, podle něhož byla těla obětí nalezena o víkendu na dně jezera východně od metropole Reykjavíku. 

20:39 / 8. února 2022
Dopravní tragédie na Islandu! Našla se těla čtyř obětí z havarovaného letadlai

Foto: Ilustrační obrázek (aeroweb.cz)

List Morgunbladid uvedl, že zahynul islandský pilot letounu a turisté z Belgie, Nizozemska a Spojených států. Letadlo s turisty zmizelo během vyhlídkového letu nad národním parkem Thingvellir. Do pátrání se zapojily stovky záchranářů. O víkendu byly trosky letadla objeveny v jezeře Thingvallavatn asi 40 kilometrů od Reykjavíku a v jejich blízkosti se pak našla i těla obětí.

Při neštěstí zahynul mimo jiné americký skateboardista Josh Neuman, který byl populární na sociálních sítích, uvedly následně islandské úřady. Podle agentury AP byl 22letý influencer známý zejména na youtubu, kde se jeho videa o skateboardingu stala jedněmi z nejúspěšnějších svého druhu.

„Záchrannou operaci“ komplikovala bouře


Cílem letu havarované Cessny 172 bylo natočit záběry dechberoucí islandské krajiny, uvedl mluvčí belgické módní značky Suspicious Antwerp. Pořízená videa pak měla sloužit k reklamním účelům. Na palubě s Neumanem byl i jeden z představitelů firmy, 27letý Tim Alings, a 32letý belgický influencer a příznivec seskoků padákem Nicola Bellavia. Při neštěstí zemřel i 49letý Haraldur Diego, přední islandský pilot, píše AP.

Operace, jejímž cílem je vyzdvižení těl ze dna jezera, byla v neděli večer přerušena kvůli blížící se bouři. Jihoislandská policie uvedla, že za daného počasí nebylo možné zajistit bezpečnost potápěčů.

Národní park Thingvellir, který je na seznamu UNESCO, přitahuje turisty vodopády, gejzíry, sopečnými krátery i malebnými údolími. Zahrnuje také místo, kde se v roce 930 zrodil údajně nejstarší parlament na světě.

 

Publikoval: Bc. Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru