Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dopravnímu podniku města Brna se daří. Letos možná pokoří miliardovou hranici za tržby z prodeje jízdenek

Brněnskému dopravnímu podniku se podařilo za první pololetí letošního roku utržit přes 500 milionů Kč. Tržby by tedy tento rok mohly překonat miliardu, což by bylo poprvé za celou existenci podniku.

9:06 / 25. července 2023
Dopravnímu podniku města Brna se daří. Letos možná pokoří miliardovou hranici za tržby z prodeje jízdeneki

Foto: V prvním pololetí roku 2023 utržil DPMB za prodej jízdenek téměř 510 milionů Kč. Zdroj: SDP ČR

Dopravní podnik města Brna (DPMB) se za uplynulý půlrok může pochlubit tržbami v hodnotě 509,8 milionů Kč. Mezi hlavní důvody, proč v uplynulých měsících podnik prodal více jízdenek než jindy, patří na prvním místě nezvyšování ceny jízdného. Vliv na zvýšení tržeb má ale také návrat cestujících do MHD a také noví zákazníci.

„Naše rozhodnutí nezdražovat jízdné v Brně se ukázalo jako správné. I nadále je naším cílem, aby veřejná doprava byla finančně dostupná, a to pro všechny. Rozhodně proto nebudeme jízdné měnit ani v následujících měsících a budeme dál podporovat snahy vedení DPMB o modernizaci vozového parku a infrastruktury,“ informovala Markéta Vaňková, primátorka města Brna.

DPMB eviduje oproti roku 2019 (tedy tomu před covidem) o 33,3 milionu vyšší tržby. „Na jednu stranu je to velký úspěch. Na druhou je nutné si uvědomit, že jsme například pořídili pět tramvají Škoda ForCity Smart 45T, které nás dohromady vyšly na 300 milionů, tedy 60 milionů za jeden vůz. Za peníze, které jsme utržili navíc, bychom tak koupili pouze polovinu nové tramvaje,“ konstatoval Miloš Havránek, generální ředitel DPMB.  

Dopravnímu podniku rostou tržby v letošním roce postupně. „Při porovnání s loňským rokem je nejvyšší nárůst u jednorázových jízdenek, u kterých vede „Pípni a jeď“, a to o 21 milionů korun. Dále pak u ročních šalinkaret, kdy nám tržby za první pololetí vzrostly o 23,3 milionu korun,“ uvedl Vít Prýgl, vedoucí tarifního odboru.

Cestující si nejvíce kupují jízdní doklady na konci či začátku roku a také po prázdninách, v době, kdy začíná nový školní rok. Rekordní tržby zaznamenal podnik v roce 2012, to totiž tržby z prodeje jízdného dosáhly 994 milionů.

 Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: SDP ČR)

Dopravnímu podniku města Brna se daří. Letos možná pokoří miliardovou hranici za tržby z prodeje jízdenek Foto: Tržby MHD. Zdroj: SDP ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru