Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dopravu na francouzských letištích narušila stávka, bude pokračovat

Doprava na letišti Charlese de Gaullea v Roissy u Paříže a dalších francouzských letištích byla narušena z důvodu stávky letišních pracovníků za vyšší mzdy. Podle odborů protest trval až do neděle. Francouzský úřad pro civilní letectví DGAC informoval, že v sobotu musel aerolinky na letišti v Roissy kvůli přetrvávajícímu protestu omezit.

18:00 / 4. července 2022
 Dopravu na francouzských letištích narušila stávka, bude pokračovati

Foto: Letiště Charlese de Gaulla. Zdroj fotky: Letiště Charlese de Gaulla

Podle francouzského úřadu pro civilní letectví dnes kvůli stávce letištních pracovníků bylo zrušeno 17 procent letů

Podle francouzského úřadu pro civilní letectví dnes kvůli stávce letištních pracovníků bylo zrušeno 17 procent letů plánovaných z pařížských letišť Charlese de Gaullea a Orly v době od 07:00 do 14:00 SELČ v pátek 1. července. Pařížský letištní úřad pak varoval před možnými průtahy na vstupech do terminálů i při odbavování a bezpečnostních i celních kontrolách, uvedla agentura AP.

Vzhledem k tomu, že se ten spor nevyřešil, byly letecké společnosti požádány, aby v době od 07:00 do 14:00 omezily své letové řády až o 20 procent, uvedl úřad pro civilní letectví. Odborový svaz CGT vyzval k další stávce na 9. a 10. července, kdy ve Francii začínají letní školní prázdniny.

Za varovnou stávkou na hamburském letišti stojí rovněž nespokojenost se mzdami. Mluvčí letiště nicméně uvedla, že stávka neměla na provoz letiště žádný vliv. Podle odborového svazu Verdi se do stávky už ráno zapojilo 30 až 40 pracovníků. Řada letišť po celém světě, například v Londýně, Budapešti či v Sydney, dnes hlásila výpadek systému pro odbavení cestujících. Na pražském letišti částečný výpadek trval asi 3,5 hodiny. Výraznější problémy letiště nezaznamenalo.

Publikoval: Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

 

zpět na články

inzerce

nahoru