Otevřít menu
Doprava dnes
-

DPP hledá zhotovitele na elektrifikaci autobusové linky č. 137

Pražský dopravní podnik chce ještě v letošním roce začít s elektrifikací autobusové linky č. 137 a s výstavbou až 37 venkovních dobíjecích stání pro trolejbusy. Na projekt v hodnotě 170 milionů Kč bez DPH nyní podnik hledá zhotovitele.

11:59 / 20. května 2024
DPP hledá zhotovitele na elektrifikaci autobusové linky č. 137i

Foto: Pražská autobusová linka č. 137 bude elektrifikována. Zdroj: SDP ČR

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vyhlásil tendr na zhotovitele elektrifikace autobusové linky č. 137 Na Knížecí – U Waltrovky a vybudování až 37 venkovních dobíjecích stání pro trolejbusy v garáži Řepy. Nabíjecí stání navážou na infrastrukturu vybudovanou v rámci projektu elektrifikace autobusové linky č. 119 (nyní trolejbusová č. 59).

Aktuálně vybrané spoje linky č. 137 zajíždí do Jinonic a na Malou Ohradu, elektrifikován ale bude jen kopcovitý úsek Na Knížecí – U Waltrovky. Vozy zde totiž musejí zdolávat dlouhé a táhlé stoupání. Podíl úseku s trolejovým vedením bude tedy v tomto úseku činit cca 80 %.

Projekt zahrnuje stavbu 4 440 metrů jednostopého trolejového vedení, jež se bude nacházet mezi zastávkami Santoška a U Waltrovky. DPP v maximální možné míře využije kombinované stožáry, které budou složit jak pro trakční vedení, tak i pro pouliční osvětlení. V rámci zakázky dojde také k vybudování nové měnírny v Peroutkově ulici.

Stavba by měla začít ještě letos

 „Pokud nenastanou žádné zásadní komplikace, ať už v průběhu veřejné zakázky na zhotovitele, nebo v paralelním projektu TSK v Peroutkově ulici, předpokládáme zahájení výstavby infrastruktury na podzim letošního roku a bateriové trolejbusy by se na lince mohly objevit koncem roku 2025,“ sdělil Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch.

Na zmíněné lince budou jezdit bateriové trolejbusy standardní délky, tj. 12 metrů. Na dodání až sedmi desítek vozů tohoto typu vypsal DPP veřejnou zakázku na podzim minulého roku.

Projekt elektrifikace autobusové linky č. 137 přinese i vybudování sedmi nabíjecích stání v nynějším autobusovém terminálu Na Knížecí. Tato místa budou určena pro linku č. 137 (trolejbusovou č. 52) a do budoucna také pro linku č. 191 (č. 56).

„Vzhledem k tomu, že projekt elektrifikace linky č. 137 budeme realizovat v úzké koordinaci s akcí TSK ‚Humanizace Peroutkovy ulice‘, tak se obyvatelé i cestující na lince č. 137 dočkají nejen moderních, ekologických a tišších bateriových trolejbusů, ale také zcela nového a kvalitnějšího veřejného prostoru,“ dodal Jan Šurovský.

Tato investiční akce v hodnotě 170 milionů Kč bez DPH je součástí projektu elektrifikace autobusových linek v levobřežní části Prahy. V pokročilé fázi projekční přípravy je nejen linka č. 137, ale také linky č. 131, 176 a 191. Elektrifikace uvedených linek byla Radou hl. m. Prahy schválena v červnu roku 2020 a následně i představenstvem DPP.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: SDP ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru