Otevřít menu
Doprava dnes
-

DPP zahájil stavbu tramvajové tratě z Modřan na Libuš

Cestující pražskou MHD se nově dostanou tramvají až na Libuš. Dopravní podnik (DPP) dnes zahájil stavbu prodloužení trati ze stanice Sídliště Modřany. Nová trať se čtyřmi páry zastávek bude měřit 1,7 kilometru. Trasu bude obsluhovat linka číslo 17, jež nyní končí na smyčce v Modřanech. První cestující se po nové trati svezou v červnu 2023.

18:44 / 1. dubna 2022
DPP zahájil stavbu tramvajové tratě z Modřan na Libuš i

Foto: Archiv VLP / Šťastný Vladimír

Novináře o stavbě nové tratě dnes informoval náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) a generální ředitel DPP Petr Witowski.

Stavbu, která vyjde na 304,17 milionu Kč, provede konsorcium firem OHLA ŽS a Strabag Rail.

"Důležitost trati je hlavně v tom, že přivedeme kapacitní kolejovou dopravu na okraj města na Libuš a Kamýk, tedy do sídlišť, která dosud obsluhovaly pouze autobusy. Tím vlastně nahrazujeme historické manko MHD, kdy okrajové části, přestože to byla zmíněná sídliště, byla obsloužena takto nekvalitně," vysvětlil Scheinherr.

Dělníci již v uplynulých dnech začali kácet stromy rostoucí v trase kolejí. "Tyto práce začaly v předstihu, abychom stihli období vegetačního klidu," sdělil Witowski. Trať se zastávkami Modřanský vodojem, Observatoř Libuš, Sídliště Libuš a Libuš naváže na stávající obratiště Sídliště Modřany. Odtud povede podél ulice Generála Šišky k sídlišti Libuš a křižovatce s Novodvorskou ulicí. Po Novodvorské ulici povede k plánované stanici metra D Libuš.

Současnou smyčku v Modřanech podnik bourat nebude. V budoucnu ji využije při výlukách a jiných mimořádnostech v provozu.

Město a DPP po dokončení plánují prodloužení tratě až na Nové Dvory. Proto bude trať u autobusové zastávky Pavlíkova končit nejprve úvratí a následně dočasnou smyčkou. DPP postaví smyčku Libuš sám. V budoucnu se tak lidé svezou tramvají ke dvěma novým stanicím metra D - Libuš a Nové Dvory. Podle DPP lze prodloužení až na Nové Dvory očekávat zhruba v horizontu pěti let.

DPP zahájil stavbu nové smyčky u stanice metra A Depo Hostivař. V září získal stavební povolení na prodloužení trati z Divoká Šárky na sídliště Dědina. Podnik již dokončuje prodloužení trati z Barrandova do Holyně. "Na příští týden plánujeme slavnostní otevření této trati a budeme pokračovat stavbou z Holyně dále do Slivence," uvedl Witowski.

DPP v uplynulých měsících dokončil novou smyčku na Zahradním Městě a zprovoznil prodlouženou trať z Pražského povstání na Pankrác. V plánu má také trať z Kobylis do středočeských Zdib.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru