Otevřít menu
Doprava dnes
-

Driveto překročilo 300 milionový obrat, rostlo o víc jak 50 %

Společnost Driveto v roce 2022 skončila v provozním zisku a roste přes 50 % procent. Společnost dokonce překročila 300 milionový obrat. EBITDA společnosti je na hodnotě 25 milionů korun. Driveto patří do portfolia investiční skupiny Miton.

10:56 / 16. února 2023
Driveto překročilo 300 milionový obrat, rostlo o víc jak 50 %i

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: DRIVETO.

V roce 2022 se do byznysu silně promítlo zvyšování úrokových sazeb. To zcela přirozeně způsobilo navyšování cen za nová i ojetá auta. Zdražování se všeobecně dotklo většiny odvětví. Tato náročná situace byla umocněná neštěstím v podobě válečného konfliktu na Ukrajině, který měl dopad na dodavatelský řetězec automobilek. Navíc došlo k dalším komplikacím ve výrobě nových vozů. Pro automobilový průmysl tak nastal jeden z nejtěžších roků vůbec. „Rok 2022 vnímám jako rok těžký, ale přesto velmi úspěšný. Podařilo se nám naplnit i přes všechny okolnosti plán na růst, kde jsme překročili 50 % a obrat překročil 300 milionů korun. Jsme v provozním zisku. Náš úspěch vnímám i perspektivou skvělého týmu Driveta,“ komentuje výsledky Adam Szabó, CEO Driveto.

Z tržních dat vyplývá, jak výrazné ochlazení v oblasti nákupu nových a ojetých vozidel nastalo. Mobilita lidí s tím ale neustane, a tak je řešení flexibilního operativního leasingu odpovědí na spoustu otazníků, například o flexibilitě v možnosti vrátit vůz v době, kdy ho už zákazník nepotřebuje a snížení ekonomické zátěže z dlouhodobého závazku. Nových vozů se registrovalo 192 tisíc, což je úroveň roku 2014. Je to dokonce o 10 tisíc registrací méně, než v prvním covidovém roce 2020. Nárůst registrací ojetin v roce 2022 také ochladl. Ojetin se v roce 2022 registrovalo lehce přes 160 tisíc, což je o 24 tisíc méně než v roce 2021. Nižší čísla registrací nových i ojetých aut deklarují opatrnost koncových zákazníků.

Situace v automobilovém průmyslu se dle všech dostupných signálů a predikcí nezlepší, čeká ho další těžký rok. Nedá se očekávat, že by automobilky a prodejci nových vozů výrazně navyšovali plány počtu prodaných vozů pro rok 2023. Vzhledem k vysoké inflaci a přicházející recesi bude velmi pravděpodobně pokračovat stagnace prodejů nových vozů retailovým zákazníkům. S ohledem na aktuální ekonomickou situaci Driveto počítá s náročným rokem a chce se soustředit na výrazné posuny v oblasti digitalizace a automatizace interních procesů. Souvisí to úzce s koncentrací na pozitivní zákaznickou zkušenost a efektivitu v oblasti operativní činnosti s auty, kterých je nyní ve flotile přes 2000. V roce 2023 se zákazníci mohou těšit na větší prostor v Galerii Nové Butovice, a to i s větším počtem parkovacích míst, kde si tak zákazníci budou moci prohlédnout a seznámit se s větším počtem vozů z nabídky. „Letošek se v Drivetu ponese v duchu vytvoření unikátního vztahu k zákazníkovi, kterému zprostředkujeme nejen flexibilní operativní leasing, ale servis, a především zážitek z lehce dostupné mobility. My šetříme čas, vy jezdíte bez starostí,doplňuje budoucí ambice Adam Szabó.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: DRIVETO)

zpět na články

inzerce

nahoru