Otevřít menu
Doprava dnes
-

Druhý pokus o výběr dodavatele plynu Dopravního podniku města Brna

Letos podruhé zkouší dopravní podnik v Brně vybrat dodavatele plynu. Do výběrového řízení vyhlášeného v březnu, tehdy ještě na dodávku pro příští dva roky, se nikdo nepřihlásil. S ohledem na situaci na trhu vypsal podnik novou zakázku jen na jeden rok.

15:34 / 13. června 2022
Druhý pokus o výběr dodavatele plynu Dopravního podniku města Brnai

Foto: www.sdp-cr.cz

Oproti březnu, kdy předpokládaná hodnota dodaného plynu na dva roky činila 142,5 milionu korun, se aktuálně očekává cena pouze na jeden rok ve výši 156,6 milionu korun. ČTK to dnes řekla Hana Tomaštíková, mluvčí podniku.

Uvedená cena v zakázce odpovídá vždy takové  situaci na trhu, při níž se parametry zakázky vytvářejí. V březnové zakázce, do níž se nikdo nepřihlásil, odpovídaly očekávané ceny situaci na přelomu roku. Aktuálně odpovídají ceny situaci z měsíce května. Dodavatelé plynu mohou svoji nabídku poslat do 14. července.

Z uvedených cen je dramatický růst ceny plynu zřejmý. Stejně tak je patrno, jak dopravnímu podniku rostou náklady. Mluvčí podniku na konci dubna uvedla, že v loňském roce nakupoval podnik jednu MWh plynu za 19 eur (470 Kč); letos je to už za 100 eur (2471 Kč). Elektřina zdražuje jen o něco méně; dražší je i nafta.

Dopravní podnik potřebuje plyn pro 160 autobusů, což je přibližně polovina všech vozů. Doprava ve všední den se bez nich neobejde. O víkendu je možné téměř výlučně provozovat autobusy naftové.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru