Otevřít menu
Doprava dnes
-

Elektrické vozy už mají v Evropě tržní podíl přes 25 procent

Zatímco celkový trh s novými osobními auty v Evropě klesá (nejen ve srovnání s dobou před Covidem, ale rovněž oproti stavu v minulém roce), prodeje elektromobilů stoupají. Vyplývá to z čerstvé statistiky Jato Dynamics, která zahrnuje data z 25 evropských trhů. Mezi nimi je také Česká republika, ale naopak chybí například Slovensko, Maďarsko a všechny tři pobaltské státy.

12:22 / 22. prosince 2021
Elektrické vozy už mají v Evropě tržní podíl přes 25 procenti

Foto: ČTK

Bateriové elektromobily společně s vozy s pohonem plug-in hybrid dosáhly v listopadu na podíl 26 procent, což je o deset procent více než před rokem a dokonce o dvaadvacetiprocentní navýšení oproti stavu v roce 2019.

Elektrická auta tak současně předhonila také ta s dieselovým agregátem pod kapotou. Jejich tržní podíl totiž spadl pod hranici 20 procent.

Nejprodávanějším “čistým” elektromobilem se v listopadu v Evropě stala Tesla Model 3. Jako jediná se dostala přes metu 10.000 kusů. Bezmála devět tisíc exemplářů má na svém kontě Renault Zoe na druhém místě. Ma třetí pozici už je Dacia Spring, byť její náskok na čtvrtou Teslu Model Y a pátou Škodu Enyaq není úplně velký.

Mladoboleslavský elektromobil Enyaq je tak opět nejúspěšnějším elektromobilem produkovaným koncernem Volkswagen. Jak Volkswagen ID.4, tak rovněž starší ID.3 totiž skončily až za ním.

V kategorii plug-in hybridů zákazníci nejčastěji volili Peugeot 308. Na stupních vítězů skončily ještě vozy Volvo XC40 a Ford Kuga. Z aut s tímto pohonem, která se vyrábějí na území České republiky se do první desítky (celkově osmý) dostal pouze Hyundai Tucson.

Autor: Jakub Cimburek (zdroj: ČTK)

 

zpět na články

inzerce

nahoru