Otevřít menu
Doprava dnes
-

Elektrických dodávek se u nás letos poprvé prodalo více než sto

Zatímco nárůst prodejů bateriových osobních elektromobilů u nás letos činí v porovnání s údaji z minulého roku pouhých deset procent, výrazněji se zvýšil zájem o elektřinou poháněné dodávky.

15:52 / 6. prosince 2021
Elektrických dodávek se u nás letos poprvé prodalo více než stoi

Foto: Opel

Vyplývá to z čerstvých statistik Svazu dovozců automobilů.

V této kategorii se letos do provozu zaregistrovalo již 104 kusů, přičemž za celý rok 2020 to bylo jen 44 exemplářů.

Z hlediska automobilek jsou jednoznačně v popředí zájmu provozovatelů užitkových vozů dvě: Mercedes-Benz a Renault. První z nich má zatím na kontě 34 zápisů, druhá 28.

V kategorii osobních elektromobilů se v listopadu opět udržela na první pozici mezi jednotlivými značkami tuzemská Škoda Auto. Její dealeři předali zákazníkům 89 Enyaqů. Na druhém místě je s 32 elektromobily Volkswagen a třetí s 26 BMW.

Přestože  listopadu došlo k meziročnímu zvýšení počtu registrací elektrických OA o 35,8%, ovšem podíl 1,81 procenta (v absolutních číslech jde o 292 vozů) je stále daleko za obvyklým podílem ve většíně zemí Evropské unie.

Zajímavé je, že oproti stejnému měsíci v loňském roce letos poklesly registrace plug-in hybridních automobilů. Přesně o 23,3%. I tak se jich ale dosud letos dohromady prodalo 3427, což je o 112 procent více než vloni.

V této kategorii v listopadu Mercedes-Benz předčil značku Škoda. Prodal totiž 55 osobních aut s tímto typem pohonu, zatímco Škoda jen 40.

Autor: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru