Otevřít menu
Doprava dnes
-

E.ON postavila 50 dobíjecích stanic pro elektromobily v osmi krajích ČR

Společnost E.ON se pustila do výstavby veřejných AC dobíjecích stanic pro elektromobily v rámci operačního programu Doprava. Firma tak po třech letech dokončila výstavbu 50 dobíjecích stanic v osmi krajích ČR za téměř 16 milionů Kč. Nejvíce dobíječek se nachází v jižních Čechách, kde jich je více než polovina.

11:15 / 13. ledna 2023
E.ON postavila 50 dobíjecích stanic pro elektromobily v osmi krajích ČRi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: E.ON.

Nejčastěji lidé dobíjejí své elektromobily v Českých Budějovicích

„I když se v poslední době ve spojitosti s veřejnou dobíjecí infrastrukturou pro elektromobily skloňuje hlavně výstavba rychlých a ultrarychlých dobíjecích stanic, které vznikají u hlavních dopravních tahů a kterým se také intenzivně věnujeme, i tak se ukazuje, že AC dobíjení má ve veřejné infrastruktuře své místo. Proto s budováním AC dobíječek budeme i nadále pokračovat v lokalitách, kde to dává pro uživatele elektromobilů smysl a je to pro ně přínosné. Koneckonců naše síť E.ON Drive je v Česku z více než poloviny tvořena právě AC dobíjecími body,“ vysvětluje Claudia Viohl, generální ředitelka společnosti E.ON v České republice. V rámci operačního programu Doprava se E.ON zavázal postavit 50 AC stanic, které dobíjí výkonem 22 kW a mají vždy dva dobíjecí body, takže na nich může dobíjet najednou až 100 elektromobilů. K prvním spuštěným stanicím v rámci tohoto projektu patřily stanice v Třebíči, Ostravě, Českém Krumlově a Českých Budějovicích už v roce 2020. Postupně pak vznikaly do konce uplynulého roku v řadě dalších míst od šumavské Kvildy až po Kroměříž. Na jihu Čech jich je z celkového počtu aktuálně 27, druhý největší počet pak eviduje Jihomoravský kraj se sedmi stanicemi, Olomoucký kraj se šesti a kraj Vysočina se čtyřmi. Další E.ON postavil v Plzeňském, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Poslední dobíječka pak vznikla ve středočeském Stochově.

„Především v Jihočeském kraji se nám povedlo dobíječkami pokrýt všechny okresy od Prachatic po Jindřichův Hradec. Řidiči je najdou zejména u veřejných parkovišť, obchodních center nebo ubytovacích zařízení. Nejhustší síť těchto stanic je aktuálně na Českokrumlovsku, což je spojeno hlavně s turistickým vytížením Českého Krumlova a Lipenska, kde je o podobný typ dobíjení velký zájem a pro takovou lokalitu je to vhodné,“ řekl Martin Klíma, jednatel společnosti E.ON Drive Infrastructure, která v rámci skupiny E.ON zajišťuje výstavbu veřejné dobíjecí sítě. Nejvyužívanější AC stanicí E.ONu je naopak aktuálně stanice u českobudějovického supermarketu Terno. Následují pak dobíječky v Českém Krumlově a Hatích u Znojma. Celkem za tři roky fungování nabilo akumulátory u této padesátky AC stanic na 7 000 uživatelů, kteří u dobíječky strávili v průměru 154 minut a za tu dobu odebrali 13,6 kWh.

„Zatímco u rychlodobíječek stráví řidiči v průměru 20 až 30 minut, aby na další cestu dobili co nejrychleji, u výše uvedených stanic je to více než dvě hodiny a tento strávený čas přesně odpovídá charakteru místa, kde AC dobíječky stavíme a proč mají zrovna v těchto místech smysl,“ zmínil Martin Klíma a dodává, že největší odběry v těchto lokalitách jsou během letních měsíců a prosince – tedy v době prázdnin a dovolených. E.ON se snaží nalézt další vhodné lokality pro tento typ dobíjení. Soustředí se přitom na tzv. body zájmu, jako jsou národní parky a další turistické cíle.

Síť E.ON Drive v České republice měla ke konci minulého roku 254 dobíjecích stanic po celé České republice, z čehož je 93 stanic v tzv. partnerském režimu. Stanici si pořídí partner a E.ON mu ji spravuje jako jakoukoliv jinou stanici ve své síti. Dalších 25 stanic je aktuálně postavených a čeká na připojení. Do sítě E.ON Drive na začátku minulého roku přibyl také první ultrarychlý dobíjecí hub u Sulejovic. Celkem je v síti E.ON Drive v Česku 6 ultrarychlých dobíječek.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: E.ON)

zpět na články

inzerce

nahoru