Otevřít menu
Doprava dnes
-

EU Space Week. Unikátní akce ukáže budoucnost evropských družicových systémů

Evropský kosmický týden, jedinečná akce pro evropskou vesmírnou komunitu, začal v pondělí na výstavišti v pražských Holešovicích. EU Space Week představí současný stav a budoucí rozvoj družicových systémů kosmického programu EU, tedy Galileo, EGNOS a Copernicus. O akci informovalo tiskové oddělení Ministerstva dopravy.

19:07 / 5. října 2022
EU Space Week. Unikátní akce ukáže budoucnost evropských družicových systémůi

Foto: MD

Během čtyř dnů proběhne ukázka technologií využívaných unijními družicovými systémy. Uskuteční se rovněž řada networkingových a doprovodných akcí, budou představeny příležitosti pro rozvoj vlastních nápadů na kosmické aplikace a možnosti získání podpory pro jejich uvedení do praxe.

V současné době se data a služby družicových systémů uplatňují již v širokém spektru aplikací. S postupným rozvojem těchto kosmických technologií, strojového učení a rychlého přenosu i zpracování dat se otevírají nové možnosti uplatnění družicových služeb též v tradičních oborech, například v dopravě, zemědělství nebo v řízení využití přírodních zdrojů.

Představí se odborníci z Evropské komise, Agentury EU pro kosmický program (EUSPA), se sídlem v Praze a také Evropské kosmické agentury (ESA), kteří účastníky EU Space Week seznámí s novými perspektivami. Poskytovatelé služeb z řad vesmírného průmyslu a start-upů, pro něž jsou tyto informace zásadní, se budou moci s odborníky z Evropské komise, EUSPA i ESA také neformálně setkat.

EU Space Week se zaměří i na podporu přenosu nápadů do praxe, podporu start-upů a představení projektových výzev v Rámcovém programu pro vědu, výzkum a inovace nazvaném Horizon Europe.

Současně s hlavním programem proběhnou doprovodné akce. Jednou z nich  bude i panelová výstava českého kosmického průmyslu spoluorganizovaná CzechInves;  generálním partnerem je česká firma TRL Space.

Evropský kosmický týden organizuje Evropská komise ve spolupráci s Ministerstvem dopravy, hlavním městem Prahou, Agenturou EU pro kosmický program (EUSPA) a dalšími partnery. Akce se zúčastní osm set účastníků z řad firem, institucí a organizací včetně uživatelů družicových systémů.

Zájemci mají čas ještě do 6.10.2022. EU Space Week lze sledovat také on-line na webu euspaceweek.eu.

České předsednictví v Radě EU připravuje v rámci letošního podzimu ještě další akce zaměřené na kosmické aktivity. Jedná se o velkou businessovou konferenci Space2Business, České národní uživatelské fórum Copernicus či seminář na spolupráci kosmického a obranného sektoru.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: Ministerstvo dopravy)

zpět na články

inzerce

nahoru