Otevřít menu
Doprava dnes
-

Evropské družicové systémy znají svou budoucnost po EU Space Weeku!

Na začátku října se v pražských Holešovicích konala evropská akce EU Space Week, která se týká vesmírné činnosti. Jejím hlavním cílem bylo představit současný stav a budoucí rozvoj družicových systémů kosmického programu Evropské unie. Řešily se zejména systémy Galileo, EGNOS a Copernicus.

16:04 / 10. října 2022
Evropské družicové systémy znají svou budoucnost po EU Space Weeku!i

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: MDČR.

Družicový systém Galileo například sleduje chod pražské hromadné dopravy

Během čtyřdenní akce pořádané od 3. do 6. října 2022 proběhla na pražském výstavišti v Holešovicích ukázka družicových systémových technologií, které využívá EU. Uskutečnila se také řada networkingových a doprovodných akcí a představení příležitostí pro rozvoj vlastních nápadů na kosmické aplikace a možnosti získání podpory pro jejich překlopení do praxe.

Nejvíce se řešil systém Galileo, což je evropský autonomní globální družicový polohový systém (GNSS), který je pod záštitou Evropské unie prostřednictvím Evropské kosmické agentury (ESA). Galileo přináší přesný a nezávislý navigační systém, aby státy Evropské unie nebyly závislé na americkém systému GPS. Galileo má větší přesnost než GPS. Systém Galileo by měl být tvořen z 30 operačních družic obíhajících ve výšce asi 23 222 km nad povrchem Země.  Díky tomuto počtu družic bude systém spolehlivý a může překonat i svého největšího konkurenta GPS. Pokrytí Galilea je větší než u GPS, a to především v severských zemích, kde navigace byla problematická. Hovořilo se také o programu Copernicus, který slouží pro dálkový průzkum Země koordinovaný a řízený Evropskou unií. Zaměřuje se na pozorování atmosféry, pevniny, moří a klimatu. Sleduje i otázky bezpečnosti a poskytuje podporu záchranným operacím v případě katastrof a havárií. Mělo by dojít k jeho rozšíření. Řešila se také důležitost družicového systému EGNOS, který doplňuje a zkvalitňuje vlastnosti GPS v Evropě. Tento systém má být předchůdcem systému Galileo, který na něm bude postaven.

„Družicový systém Galileo například sleduje chod pražské hromadné dopravy, systém Copernicus, který má na starosti sledování země, pomáhá v zemědělství, dopravě a bezpečnosti provozu. Chybí už v podstatě jen družicové iontové dělo,“ řekl Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj a dodal: „Podporuji záměr Evropské komise vybudovat vlastní družicovou soustavu, aby měla k dispozici komunikační prostředky nezávislé na tradiční infrastruktuře.

Data a služby družicových systémů se uplatňují v širokém spektru aplikací. S postupným rozvojem kosmických technologií, strojového učení a rychlého přenosu a zpracování dat se otevřou nové možnosti pro uplatnění družicových služeb i v tradičních oborech, jako je i doprava.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: MDČR)

 

zpět na články

inzerce

nahoru