Otevřít menu
Doprava dnes
-

Evropskou železniční cenu obdržely Ukrajinské železnice a generální ředitelka LTG Cargo Šimé

V Bruselu se poslední lednový den rozdávaly evropské železniční ceny. 16. ročník udílení tohoto významného ocenění byl silně poznamenán aktuálními událostmi na Ukrajině a angažovaností tohoto odvětví v oblasti rozmanitosti. Cena Rail Champion byla udělena Ukrajinským železnicím (UZ). Jaká další ocenění byla rozdána?

16:23 / 19. února 2023
 Evropskou železniční cenu obdržely Ukrajinské železnice a generální ředitelka LTG Cargo Šiméi

Foto: Ilustrační foto. Čerpáno/zdroj: ACRI.

Generální ředitelka LTG Cargo Eglė Šimė vedle Ukrajinských drah byla oceněna jako letošní průkopník železnice za její zaměření na posílení postavení žen na železnici a zároveň dovedně řídila svou společnost LTG Cargo v bouřlivých časech. Hosty přivítali Philippe Citroën, generální ředitel UNIFE, a Alberto Mazzola, výkonný ředitel CER. Shromáždění pozdravila předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová, podle které bude železniční doprava hrát důležitou roli v plánu Evropy stát se klimaticky neutrální do roku 2050. Andreas Carlson, švédský ministr pro infrastrukturu a bydlení, představil výhled železniční politiky během švédského předsednictví EU a vyzdvihnul význam dobře fungujících a účinných dopravních systémů pro konkurenceschopnost Evropy.

Za Ukrajinské železnice převzal cenu člen představenstva Oleksandr Pertsovskyi. „Je to čest pro ukrajinské železničáře, kteří dělají svou práci každý den navzdory neustálému ostřelování a poškozování infrastruktury. Podařilo se nám evakuovat více než čtyři miliony osob po železnici, z toho milion dětí. Obrovské poděkování patří všem železničářům v Evropě, kteří jim zajistili cestu do bezpečí, a obyčejným Evropanům za velkorysé přijetí a péči o naše děti,“ uvedl. Andreas Matthä, předseda CER a generální ředitel rakouských spolkových drah ÖBB využil příležitosti a zdůraznil, že Evropská unie by měla podniknout rozhodné kroky na podporu železničního sektoru, a to jak finančně, tak z hlediska regulace, aby železnice mohla být i nadále spolehlivým partnerem pro cestující i průmysl.

Druhým hlavním tématem večera bylo lepší zastoupení žen na železnici. Ženy a dívky představují více než 50 procent cestujících na železnici, ale tvoří pouze přibližně 20 procent pracovní síly. Společnosti si uvědomují, že smíšenější pracovní síla vede k prokázanému zvýšení schopnosti řešit problémy a inovační síle, a proto podnikají kroky k nápravě genderové vyváženosti, ale aby se udržela dynamika, je třeba zvýšit povědomí. Proto byla cena Rail Trailblazer věnována úspěchům propagujícím ženy na železnici. Porota vybrala generální ředitelku společnosti LTG Cargo Eglė Šimė. „Tato cena je pro mě o možnosti a potřebě změny. Cítím se poctěna tímto uznáním a přijímám ho jako povzbuzení k dalšímu posilování naší společnosti při změně našeho obchodního zaměření z Východu na Západ. Doufejme, že inspirujeme další ženy v tomto sektoru, aby si vybudovaly sebevědomí a odvážily se vybrat si kariéru, ve které mohou prosperovat,“ řekla Šimé po převzetí ceny.

Evropské železniční ceny se rozdávají od roku 2007 a slouží k oceňování mimořádného přínosu železničnímu sektoru. Slavnostní předávání cen za rok 2023 přilákalo stovky hostů z celé Evropy, včetně politiků na místní, národní a evropské úrovni a zúčastněných stran v oblasti dopravy.

Publikoval: Richard Mrkvička (Čerpáno/zdroj: ACRI)

zpět na články

inzerce

nahoru