Otevřít menu
Doprava dnes
-

Finančně nejnáročnější silniční akce Libereckého kraje se dočkala první etapy rekonstrukce

Rekonstrukce komunikace II/292 Benešov u Semil po křižovatku se silnicí I/14 má za sebou první etapu stavebních prací. Dokončen byl přes 2 km dlouhý úsek z Rybnice do Hájí nad Jizerou. Tato fáze rekonstrukce přesáhla 243 milionů Kč. Valnou část ale pokryjí dotace z evropských fondů.

16:07 / 3. července 2023
Finančně nejnáročnější silniční akce Libereckého kraje se dočkala první etapy rekonstrukcei

Foto: Řidiči už mohou plně využívat zrekonstruovaný úsek komunikace z Rybnice do Hájí nad Jizerou. Zdroj: Liberecký kraj

Liberecký kraj realizuje dosud největší silniční akci ve své historii. Jedná se o rekonstrukci komunikace II/292 Benešov u Semil – křižovatka s I/14. Komunikace II/292 je důležitou součástí silniční sítě celého Libereckého kraje.

Aktuálně mohli řidiči zaznamenat dokončení první etapy stavebních prací, a to 2,32 km dlouhého úseku silnice z Rybnice do Hájí nad Jizerou (konkrétně v místní části Dolní Sytová).

„Tato rekonstrukce patří k nejdražším krajským projektům. Přes 200 milionů zatím stála rekonstrukce silnice z Turnova na hranici se Středočeským krajem nebo obnova silnice z Mimoně na Mnichovo Hradiště. Úsek je sice dlouhý jen 2,3 kilometru, ale jednalo se o kompletní rekonstrukci silnice. Sjednotila se šíře komunikace v celém úseku a opravy se dočkaly i krajnice. Součástí projektu je i výstavba 17 opěrných zdí, rekonstrukce 24 propustků a také 7 vyztužených svahů v celkové délce 559 metrů. Podstatnou část rozpočtu tvořily také náklady na následnou opravu objízdných tras,“ informoval Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Rekonstrukce silnice s sebou přinese vyšší bezpečnost a komfort silničního provozu. V rámci projektu bylo vybudováno také odvodnění a dešťová kanalizace v délce cca 450 m. „Stavebníci museli též očistit a stabilizovat skalní masiv v Loukově, na který použili vysokopevnostní sítě kotvené do skály, které zabrání samovolnému pádu zvětralé horniny na vozovku,“ doplnil Sviták.

Práce na první etapě byly započaty v březnu minulého roku. „Projekt je spolufinancován z Integrovaného regionálního operačního programu. Jeho celkové náklady jsou ve výši 243,5 milionu korun, dotace může být až do výše 215,7 milionu. Potom by Liberecký kraj hradil částku 27,8 milionu korun,“ uvedl Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Rekonstrukci provedlo sdružení firem M-Silnice a.s. a Integra stavby a.s.

Následující etapa rekonstrukce v rozsahu dalších 1,7 km v úseku Benešov u Semil – Rybnice začne pravděpodobně v dubnu roku 2024.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Liberecký kraj)

Finančně nejnáročnější silniční akce Libereckého kraje se dočkala první etapy rekonstrukce Foto: První etapa rekonstrukce silnice v Benešově u Semil byla slavnostně ukončena. Zdroj: Liberecký kraj.
zpět na články

inzerce

nahoru