Otevřít menu
Doprava dnes
-

Fotoreport: Na kontrolní den českobudějovického nádraží dorazil ministr Martin Kupka! Co o rekonstrukci řekli také zástupci SŽ?

Ve čtvrtek 2. února proběhl kontrolní den nádražní budovy v Českých Budějovicích, která se rekonstruuje od roku 2020. Tato památkově chráněná budova je důležitým dopravním bodem pro cestující vlakem. V jaké fázi je její rekonstrukce? A co prozradil ministr dopravy Martin Kupka či generální ředitel SŽ Jiří Svoboda?

10:36 / 3. února 2023
Fotoreport: Na kontrolní den českobudějovického nádraží dorazil ministr Martin Kupka! Co o rekonstrukci řekli také zástupci SŽ?i

Foto: Kontrolní den českobudějovického nádraží. Zdroj: MDČR/SŽ.

Ministr dopravy Martin Kupka vyrazil na kontrolní den českobudějovického nádraží vlakem

Ministr dopravy Martin Kupka společně s generálním ředitel SŽ Jiřím Svobodou vyrazili na kontrolní den českobudějovického nádraží vlakem. „Nádražní budova v Českých Budějovicích prochází od roku 2020 rozsáhlou rekonstrukcí. Dnes jsem si osobně zkontroloval průběh prací. Už 1. března otevřeme pro cestující opravenou příjezdovou halu s nezbytným zázemím,“ řekl ministr dopravy při kontrolním dnu a dodal: „Pod bedlivým dohledem památkářů probíhá obnova štukové výzdoby, oprava vnitřních omítek haly a restaurování erbů a mozaik. Zkrátka děláme vše proto, abychom krásné budově z roku 1908 znovu vrátili její lesk.“

Českobudějovická nádražní budova je 155 let stará. Tato budova je památkově chráněná, a proto jí zůstane její starší vzhled. Z těchto důvodů se ale samotná rekonstrukce mírně podražila. „Byly to zejména dva faktory. Prvním odhalení degradace, kterou nebylo možné předpokládat. Mám tím na mysli nosné prvky včetně stropních konstrukcí. Druhý významný faktor byl, že přeci jenom se nacházíme v oblasti, kde je hodně vysoko hladina spodní vody, a jakmile se to začalo ve sklepech rozkrývat, tak se to muselo celé sanovat a jít do sarkofágového způsobu. A krajní věže, kdy jedna byla kdysi zasažená i při leteckých útocích za světové války, se tehdy opravila nějak, takže spousta věcí se musela vyměnit, což nešlo při původním ohledání předpokládat," řekl ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

„Musím bohužel říci, že na minulých kontrolních dnech velmi často naprosto chybělo politické zastoupení města, a potom se nelze divit, že v těchto věcech není jasno. Minulé vedení města nebylo schopné definovat, jak má prostor před nádražím vypadat, to teď musíme napravit," zmínil jihočeský hejtman a budějovický radní Martin Kuba (ODS).

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: SŽ, MDČR a ČTK)

Fotoreport: Na kontrolní den českobudějovického nádraží dorazil ministr Martin Kupka! Co o rekonstrukci řekli také zástupci SŽ? Foto: Kontrolní den českobudějovického nádraží. Zdroj: MDČR/SŽ.. Fotoreport: Na kontrolní den českobudějovického nádraží dorazil ministr Martin Kupka! Co o rekonstrukci řekli také zástupci SŽ? Foto: Kontrolní den českobudějovického nádraží. Zdroj: MDČR/SŽ.. Fotoreport: Na kontrolní den českobudějovického nádraží dorazil ministr Martin Kupka! Co o rekonstrukci řekli také zástupci SŽ? Foto: Kontrolní den českobudějovického nádraží. Zdroj: MDČR/SŽ.. Fotoreport: Na kontrolní den českobudějovického nádraží dorazil ministr Martin Kupka! Co o rekonstrukci řekli také zástupci SŽ? Foto: Kontrolní den českobudějovického nádraží. Zdroj: MDČR/SŽ.. Fotoreport: Na kontrolní den českobudějovického nádraží dorazil ministr Martin Kupka! Co o rekonstrukci řekli také zástupci SŽ? Foto: Kontrolní den českobudějovického nádraží. Zdroj: MDČR/SŽ.. Fotoreport: Na kontrolní den českobudějovického nádraží dorazil ministr Martin Kupka! Co o rekonstrukci řekli také zástupci SŽ? Foto: Kontrolní den českobudějovického nádraží. Zdroj: MDČR/SŽ..
zpět na články

inzerce

nahoru