Otevřít menu
Doprava dnes
-

Fotoreportáž: Pardubická výpravní budova je zpět ve staronovém kabátě!

Společnost Chládek a Tintěra Pardubice se ujala rekonstrukce výpravní budovy na pardubickém hlavním nádraží. Ta aktuálně získala svou staronovou tvář. Podívejte se na fotoreportáž, jak tato dominanta města v současné době vypadá a jakým směrem práce postoupily.

11:04 / 13. října 2022
Fotoreportáž: Pardubická výpravní budova je zpět ve staronovém kabátě!i

Foto: Výpravní budova v Pardubicích. Zdroj: Facebook Chládek a Tintěra.

Rekonstrukce památkově chráněné výpravní budovy v Pardubicích začala v polovině roku 2020

Výpravní budova na pardubickém hlavním nádraží je jednou z předních staveb českého poválečného funkcionalismu. Podmínkou rekonstrukce bylo zachování původního designu a architektonického rázu budovy, a proto se rekonstrukce chopila firma Chládek a Tintěra Pardubice. Stavaři se při pracích snaží maximálně zachovat jedinečné prvky objektu, přičemž některé prvky vrátit do původní podoby nelze. Tyto nedostatky jsou však nahrazovány přesnými replikami, které řídí uznávaný Ing. arch. Miroslav Řepa.

Rekonstrukce památkově chráněné výpravní budovy v Pardubicích začala v polovině roku 2020. V první etapě se upravila střední výšková část budovy (tzv. Sirius), která bude sloužit jako školicí středisko Správy železnic. Zhruba od ledna 2023 budou pokračovat práce v samotné výpravní budově včetně veřejně přístupných prostor. Díky rozdělení stavby na etapy se minimalizuje negativní dopad na cestující.

V čekacích prostorách bude doplněna i samostatná čekárna pro matky s dětmi se zázemím. Kompletní rekonstrukcí projdou i místnosti pro řízení provozu a administrativní prostory pro provozovatele dráhy a dopravce, pro provozní potřeby budovy je navržen automatický parkovací systém. V nádražní budově cestující ocení doplnění tří eskalátorů na každé ze schodišť do podchodů (celkem tedy šesti) a výtahy pro potřeby bezbariérového přístupu do všech částí budovy včetně hygienického zázemí. Nabídka služeb bude rozšířena o cykloboxy s možností nabíjení elektrokol. Celková investice činí 1,72 miliardy korun.

Publikoval: Filip Červinka (Zdroj: Chládek a Tintěra Pardubice)

Fotoreportáž: Pardubická výpravní budova je zpět ve staronovém kabátě! Foto: Výpravní budova v Pardubicích. Zdroj: Facebook Chládek a Tintěra.. Fotoreportáž: Pardubická výpravní budova je zpět ve staronovém kabátě! Foto: Výpravní budova v Pardubicích. Zdroj: Facebook Chládek a Tintěra.. Fotoreportáž: Pardubická výpravní budova je zpět ve staronovém kabátě! Foto: Výpravní budova v Pardubicích. Zdroj: Facebook Chládek a Tintěra.. Fotoreportáž: Pardubická výpravní budova je zpět ve staronovém kabátě! Foto: Výpravní budova v Pardubicích. Zdroj: Facebook Chládek a Tintěra..
zpět na články

inzerce

nahoru