Otevřít menu
Doprava dnes
-

Frekventovaná křižovatka v Liberci byla rozšířena a doplněna o jízdní pruhy

Důležitý dopravní uzel v Liberci je téměř po dvou měsících opět plně průjezdný. Modernizace dvojité křižovatky v ulicích Švermova, Jungmannova a Žitavská stála více než 19 milionů Kč.

7:07 / 22. listopadu 2022
Frekventovaná křižovatka v Liberci byla rozšířena a doplněna o jízdní pruhyi

Foto: Původní křižovatka. Zdroj: liberec.cz

V Liberci byla dokončena modernizace frekventované křižovatky v ulicích Švermova, Jungmannova a Žitavská. Tato křižovatka patří v Liberci k nejvytíženějším, denně tu projede přes 10 000 vozidel. Provedené úpravy by její průjezdnost měly zlepšit. „Znamená to, že více aut bude v jeden okamžik odbaveno a měly by odpadnout takové ty nejdelší kolony, které se tam ve špičkách tvořily,“ uvedl Jiří Šolc, náměstek libereckého primátora.

Tento dopravní uzel je hned po Šaldově náměstí druhým nejdůležitějším dopravním uzlem v Liberci. Vybudovaný byl v 80. letech 20. století a je tvořen dvěma za sebou umístěnými světelnými křižovatkami pod dálničním průtahem a železničním viaduktem.

Stavební práce probíhaly od začátku letošního října po úsecích, a to z toho důvodu, aby byla zachována alespoň částečná průjezdnost křižovatky. K úplnému uzavření došlo na několik dní kvůli frézování vozovky a pokládce asfaltu.

Nová podoba křižovatky

Mezi nejvýraznější provedené stavební úpravy patří rozšíření vozovky v Žitavské ulici, konkrétně v úseku od tramvajových kolejí pod viaduktem v Hanychovské ulici ke křížení se Švermovou ulicí. Na tomto místě se dříve často stávalo, že stojící auta na tramvajové trati blokovala provoz tramvají. Od včerejška mohou řidiči nově také využít čtyři jízdní pruhy (předtím zde byl pro každý směr jen jeden). Nový jízdní pruh přibyl i pro nájezd na průtah z Jungmannovy ulice. Jiného uspořádání se dočkaly také jízdní pruhy ve Švermově ulici. Dříve tu byly pro každý směr dva pruhy, nově jsou zde tři pruhy ve směru od Františkova a jeden ve směru opačném.

Na úkor vozovky byl rozšířen i chodník vedoucí ke křižovatce od Františkova. Tento chodník mohou využít i cyklisté. Celkově bylo kromě křižovatky upraveno ještě asi 250 m přilehlých silnic.

Cena rekonstrukce křižovatky se vyšplhala na 19 milionů Kč. Na přestavbu přispěli Liberci dva developeři, kteří staví obytný komplex a průmyslový areál ve Františkově, a tak se pro město částka snížila o 4 miliony Kč.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: ČTK, město Liberec)

zpět na články

inzerce

nahoru