Otevřít menu
Doprava dnes
-

Historické vozy MHD se po třech letech vrátí o víkendu do brněnských ulic

Do brněnských ulic vyjedou o víkendu historická vozidla MHD. Dny dopravní nostalgie nabídnou svezení tramvajemi včetně koňské a parní, starými trolejbusy a autobusy a také parním vlakem. Jezdit budou jak renovovaná vozidla z dopravního podniku, tak exponáty z Technického muzea v Brně.

17:34 / 16. června 2022
Historické vozy MHD se po třech letech vrátí o víkendu do brněnských ulici

Foto: Do ulic Brna vyjedou i autobusy Praga RND (zdroj fotky: wikipedie).

Nejprve budou v sobotu všechny tramvaje a autobusy vystavené na náměstí Svobody a trolejbusy ve smyčce v Brandlově ulici, a to od 10:00 do 11:30. Poté začnou vyjíždět v pravidelných intervalech na okružní jízdy. Tramvaje budou jezdit centrem Brna, trolejbusy a autobusy pojedou do komínské trolejbusové vozovny, která slaví 25 let od zahájení provozu a bude v ní den otevřených dveří. Otevřená bude od 12:00 do 18:00. 

Návštěvníci se mohou těšit na mnoho zajímavostí! „Lidé si budou moct celý areál prohlédnout nebo si vyzkoušet stahování sběračů. Z odstavné plochy bude pravidelně odjíždět trolejbus, který zájemce proveze areálem vozovny, a to i přes mycí linku a pracoviště údržby. Připravena bude i výstava trolejbusů, prezentace řídicího informačního systému nebo komentované prohlídky," vpočítala mluvčí dopravního podniku Barbora Doležalová. V neděli budou nostalgické linky v provozu od 13:00 do 17:20.

Vlaky budou odjíždět po 20 minutách 


Dopravní podnik předvede během víkendu tramvaj zvanou Dřevák z roku 1943, jen o málo mladší vozidlo 4MT s vlečným vozem a také tramvaje T2 a K2. Z autobusů vyjede Škoda 706 RTO a ŠM11, trolejbusy zastoupí typ 15Tr. Ze sbírek Technického muzea v Brně se mají představit koňská tramvaj, parní tramvaj Caroline či řada trolejbusů ze Škody. Do ulic vyjedou i autobusy Praga RND a Škoda 706 RO.

Pouze v sobotu bude jezdit parní vlak mezi současným a starým královopolským nádražím, což bude připomínka 60. výročí od ukončení provozu na staré Tišnovce. Ta měla jednu ze zastávek právě na starém nádraží, které je dnes ukryté za velkým městským okruhem a Královopolskou strojírnou. Vlaky budou odjíždět po 20 minutách od 12:00 do 16:00. Do Králova Pole budou zájemce vozit z náměstí Svobody historické autobusy.

 

Publikovala: Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru