Otevřít menu
Doprava dnes
-

Historický motorák spojí muzeum se železničním depozitářem

Fanoušci železniční historie budou mít v rámci letních prázdnin jedinečnou příležitost navštívit železniční muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka a železniční depozitář Národního technického muzea v Chomutově za jediný den. Historický motorový vlak na trať spojující obě budovy vyjede celkem osmkrát. První jízda se uskuteční již zítra.

19:17 / 12. července 2022
Historický motorák spojí muzeum se železničním depozitářem i

Foto: ČD

Motoráček řady M262.0 přezdívaný „Kredenc“ vyjede o prázdninových středách, tedy 13., 20., 27. července a 3., 10., 17., 24. a 31. srpna 2022.  Vlak spojí Muzeum ČD v Lužné u Rakovníka, Žatec a Chomutov, kde sídlí železniční depozitář Národního technického muzea.

Takzvaný „Kredenc“, rychlíkový motorový vůz, se vyráběl v ČKD Praha mezi lety 1949 a 1960. Řadil se k pilířům poválečné obnovy vozového parku. Dnes je používám pouze k nostalgickým jízdám.

Z Lužné u Rakovníka bude vlak odjíždět v 11:25 a přes Žatec (12:17) dorazí do Chomutova ve 12:49. Zpět z Chomutova se motorák vydá v 14:50 a do Lužné přijede v 16:00.

Předprodej jízdenek bude zajištěn ve všech pokladnách a v e-shopu Českých drah.

Po předložení jízdenky z historického vlaku získají cestující 20% slevu na vstupné do železničního muzea v Lužné u Rakovníka i do chomutovského depozitáře.

Hlavní lákadlo muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka představují parní lokomotivy. Ve sbírkách se jich nachází přes třicet a mapují vývoj parního provozu z přelomu 19. a 20. stol. až po konec parních pohonů v druhé polovině 20. století. Kromě parních lokomotiv budou k vidění také historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a další zajímavé exponáty potřebné pro drážní provoz.

V železničním depozitáři Národního technického muzea v Chomutově uvidí návštěvníci bezmála stovku kolejových vozidel několika rozchodů a nejrůznějších typů; od parní lokomotivy z roku 1870 až po nová trakční vozidla o sto let novější. V depozitáři stojí lokomotivy bývalých ČSD, salonní, osobní i motorové vozy, elektrické a motorové lokomotivy, historické drezíny včetně vozidel teprve nedávno vyřazených z provozu u Českých drah. K největším lákadlům patří parní lokomotivy, například rychlíkový „Albatros“ 498.106 s rekordní rychlostí 162 km/h, první poválečná lokomotiva 534.0301 či tramvajová parní lokomotiva „Gartenau“ z roku 1887 vyrobená v Linci.

Obě muzea jsou otevřená nezávazně na jízdě historického vlaku.

Muzeum Českých drah v Lužné je do konce letních prázdnin otevřené denně od 9:30 do 17:00, depozitář NTM v Chomutově má do 4. září otevřeno vždy od úterý do neděle od 10:00 do 17:00.

Více informací je možné nalézt na webových stránkách obou muzeí.

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: České dráhy)

zpět na články

inzerce

nahoru